Ενδοστοματική Κάμερα: βοηθά στην καλύτερη αντίληψη του προβλήματος από τον ασθενή

by manager

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες η πλειοψηφία των ασθενών θυμάται μόλις το 11% των όσων ακούει, αλλά το 85% των όσων βλέπει! Με αυτή τη λογική ο ασθενής έχει καλύτερη οπτική άρα και αντίληψη του οποιουδήποτε προβλήματος παρουσιάζει. Δεν είναι τυχαία η έκφραση “Μια εικόνα, χίλιες λέξεις”.
Γι’αυτό το λόγο η ενδοστοματική κάμερα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Ένα εργαλείο που σίγουρα βοηθάει και τον οδοντίατρο να έχει μια πιο λεπτομερή εικόνα της στοματικής κοιλότητας και των τυχών προβλημάτων της, αλλά βοηθάει στην ενίσχυση της θέλησης του ασθενή να βοηθήσει στην θεραπεία αλλά και να διατηρήσει τα αποτελέσματα αυτής.

Η ενδοστοματική κάμερα είναι μια μικρή ψηφιακή κάμερα σε μορφή στυλό η οποία συνδέεται σε υπολογιστή και μεταφέρει σε οθόνη της επιλογής μας την εικόνα που λαμβάνει. Επίσης διαθέτει και φως LED για την καλύτερη οπτική και ανίχνευση σημείων δύσκολα προσβάσιμα ή με ελάχιστο πρόβλημα που δεν θα φαινόταν με γυμνό μάτι.

Τα πλεονεκτήματα μιας ενδοστοματικής κάμερας είναι πολλαπλά.
1) Άμεση και ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος
2) Τραβάει φωτογραφίες για ακόμα πιο λεπτομερή εξέταση ή για χάριν σύγκρισης με την μετέπειτα πορεία του ασθενούς οι οποίες μπορούν να εκτυπωθούν για χρήση του οδοντιάτρου ή του ασθενή
3) Είναι ο καλύτερος τρόπος επεξήγησης του προβλήματος στον ασθενή

Τι τρώμε αλλά κυρίως πώς το τρώμε επηρεάζει την οδοντική μας υγεία!

by manager

Τι τρώμε αλλά κυρίως πώς το τρώμε επηρεάζει την οδοντική μας υγεία!

Η κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών συνδέεται με τη διάβρωση του σμάλτου και της οδοντίνης και οδηγεί στη φθορά των δοντιών.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 300 άνθρωποι που παρουσίαζαν διάβρωση δοντιών και 300 υγιείς, οι οποίοι διερευνήθηκαν σχετικά με τη διατροφική τους συμπεριφορά.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν όξινες τροφές και ποτά (καυτό τσάι με γεύση φρούτων, αναψυκτικά ή νερό με λεμόνι), , ειδικά μεταξύ των γευμάτων, έχουν 11 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μέτρια έως σοβαρή οδοντική διάβρωση σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν. Ο κίνδυνος μειωνόταν στο μισό όταν η κατανάλωση των όξινων τροφών και ποτών γινόταν κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Οι ερευνητές εντόπισαν, επίσης, ποια τρόφιμα και ποτά καθώς και διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών.
Συγκεκριμένα:

  • τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ήταν εξίσου διαβρωτικά με εκείνα που περιέχουν ζάχαρη,
  • το τσάι με γεύση φρούτων και τα γλυκίσματα με γεύση φρούτων, οι παστίλιες κα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση όταν καταναλώνονται καθημερινά
  • το να κρατάμε στο στόμα τα ποτά πριν τα καταπιούμε αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης, καθώς αυτή η συνήθεια αυξάνει τη διάρκεια και/ή τη δύναμη της επαφής ανάμεσα στο όξινο ποτό και την επιφάνεια των δοντιών
  • η αύξηση του αριθμού των ασθενών με οδοντική διάβρωση ενδεχομένως να σχετίζεται και με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξημένη κατανάλωση σνακ σε παιδιά και ενήλικες
  • τα ποτά είναι πιθανότερο να προκαλέσουν διάβρωση όταν σερβίρονται ζεστά
  • το ξύδι και τα τουρσιά- πίκλες μπορούν επίσης να συντελέσουν σε οδοντική διάβρωση.

Καρκίνος στη γλώσσα: ερευνητές βρήκαν πιθανούς δείκτες για πιο έγκαιρη διάγνωση

by manager

Μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα βακτήρια και μύκητες μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη ενός προληπτικού τεστ για ασθενείς που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στη γλώσσα.

Καρκίνος στη γλώσσα: ερευνητές βρήκαν πιθανούς δείκτες για πιο έγκαιρη διάγνωση

Οι επιστήμονες επιδιώκουν να αναπτύξουν νέα εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προτού ξεκινήσει ο πόνος ή υπάρχουν φυσικά συμπτώματα όπως βλάβες. Ένας από τους υψηλότερους κινδύνους για την πορεία των ασθενών με καρκίνο στη γλώσσα είναι η καθυστερημένη ανίχνευση και διάγνωση του.
Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, της Κλινικής του Cleveland και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Ιατρικού Κέντρου του Cleveland διαπίστωσαν ότι η βακτηριακή ποικιλομορφία και ο πλούτος των βακτηρίων και των μυκήτων μειώνονται σημαντικά στον καρκινικό ιστό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μη καρκινικό ιστό.
Αυτό δημιουργεί την πιθανότητα ορισμένα βακτήρια και μύκητες, σε επαρκείς ποσότητες και με ορισμένους διαδραστικούς τρόπους, να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου της γλώσσας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν γαστρικό καρκίνο και καρκίνο του παχέος εντέρου και ότι η αλληλεπίδραση βακτηρίων-μυκήτων μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη νόσο του Crohn.
Ο καρκίνος στη γλώσσα είναι πλέον ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Παρόλο που ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί σχεδόν το 90% των όγκων στη βάση της γλώσσας, ο HPV σπάνια απαντάται στις περιπτώσεις καρκίνου της ίδιας της γλώσσας (μόνο στο 2,3% των περιπτώσεων).
Οι αιτίες του καρκίνου της γλώσσας είναι ασαφείς, ωστόσο, οι γενετικές μεταλλάξεις παίζουν πιθανώς κάποιο ρόλο, ενώ το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και η κακή στοματική υγιεινή συνδέονται επίσης με την ανάπτυξη αυτού του τύπου καρκίνου.