Τα τσόφλια αυγών βοηθούν στη θεραπεία οστών και δοντιών!

by manager

Τα τσόφλια αυγών βοηθούν στη θεραπεία οστών και δοντιών!

Τα τσόφλια αυγών βοηθούν στη θεραπεία οστών και δοντιών!

Τα τσόφλια αυγών έχουν πολλές πρακτικές χρήσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό συμπλήρωμα ασβεστίου, γλυκαντικό καφέ καθώς και για τη θεραπεία δευτερευόντων ερεθισμών του δέρματος. 

Επιπλέον, πρόσφατα, οι ερευνητές μελέτησαν τη χρήση τους ως υλικά για μοσχεύματα οστών και αναγέννηση χόνδρων, δοντιών και τενόντων.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Δρ. Gulden Camci-Unal του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ανακάλυψε ότι, η πούδρα από τσόφλια αυγών – τα οποία αποτελούνται κυρίως από κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ιστού οστών, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα όσον αφορά στην αποκατάσταση οστών και την επούλωση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροσκοπικά σωματίδια από τσόφλια αυγών για να ενισχύσουν τις υδρογέλες με βάση τη ζελατίνη, οι οποίες στη συνέχεια χρησίμευαν ως σταθερά 3D ικριώματα για την ανάπτυξη οστεοβλαστών.

Η Camci-Unal δήλωσε ότι, αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία και την αποκατάσταση των οστών σε ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμούς εξαιτίας της γήρανσης, του καρκίνου και άλλων ασθενειών, καθώς και των τραυματισμών που προκύπτουν από ατυχήματα. Η δομή 3D μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπτυχθούν όχι μόνο οστά για μοσχεύματα οστών αλλά και χόνδροι, δόντια και τένοντες, πρόσθεσε.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί σωματίδια από τσόφλια αυγών σε μια μήτρα υδρογέλης για την αποκατάσταση των οστών”, σημείωσε η Camci-Unal. “Έχουμε ήδη υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τα αποτελέσματά μας και αναμένουμε πολλές καινοτόμες εφαρμογές της εφεύρεσης μας. “

Η μελέτη, με τίτλο “Eggshell particle-reinforced hydrogels for bone tissue engineering: An orthogonal approach“, δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο 2019 στο περιοδικό Biomaterials Science.

Συνδέονται τα περιοδοντικά προβλήματα με την εγκυμοσύνη;

by manager
Συνδέονται τα περιοδοντικά προβλήματα με την εγκυμοσύνη;
 

Συνδέονται τα περιοδοντικά προβλήματα με την εγκυμοσύνη;

 

Η πρώτη έρευνα διεξήχθη στην Κορέα και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Journal of Periodontology. Οι γυναίκες που συμμετείχαν πήραν μέρος στην έρευνα μετά τη γέννα. Οι ερευνητές συνέκριναν 59 μητέρες που γέννησαν πρόωρα και 113 με φυσιολογική εγκυμοσύνη. Οι συμμετέχοντες είχαν ίδιο επίπεδο στοματικής υγείας. Επίσης, είχαν παρόμοιες συνθήκες γέννας, επίπεδο εκπαίδευσης και εισόδημα. Η έρευνα δεν έδειξε ότι οι περιοδοντικές νόσοι συνδέονταν με την πρόωρη γέννα. Όμως οι γυναίκες που είχαν κάνει οδοντικό καθαρισμό 12 μήνες πριν την εγκυμοσύνη ήταν πιο πιθανό να έχουν μια φυσιολογική γέννα. Επίσης, οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα ήταν πιο πιθανό να έχουν το περιοπαθογόνο βακτήριο Porphyromonas gingivalis.

Μια δεύτερη έρευνα έλαβε χώρα στην Ινδία και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Acta Obstetrics and Gynecology Scandinavia. Αφορούσε 130 γυναίκες που βρίσκονταν μεταξύ της 26ης και της 32ης εβδομάδας της κύησης. Όλες οι γυναίκες εξετάστηκαν οδοντιατρικά τότε αλλά και 48 ώρες μετά τη γέννα τους. Η έρευνα αυτή βρήκε ότι οι περιοδοντικές νόσοι ήταν πιο συχνές σε γυναίκες με προεκλαμψία, μια νόσος του πλακούντα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί οιδήματα στα άκρα. Είναι επίσης μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες για πρόωρη γέννα. Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με την περιοδοντική νόσο στην αρχή της έρευνας είχαν 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν προεκλαμψία. Οι γυναίκες που παρουσίασαν περιοδοντική νόσο μετά τη γέννα ήταν 20 φορές πιο πιθανό να έχουν προεκλαμψία.

Τα τελευταία 15 χρόνια οι επιστήμονες εξετάζουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των περιοδοντικών νόσων και των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Ορισμένες μελέτες βρίσκουν μια τέτοια σχέση, ενώ άλλες την απορρίπτουν.

 

Συνδυασμός μητρικού γάλακτος και σιέλου βρεφών διαμορφώνει ένα υγιές στοματικό μικροβίωμα

by manager
 

Συνδυασμός μητρικού γάλακτος και σιέλου βρεφών διαμορφώνει ένα υγιές στοματικό μικροβίωμα

 

Υπάρχει μεγάλη διαφωνία για τα υπέρ και τα κατά του θηλασμού και της χρήσης βρεφικού γάλατος. Μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Queensland στην Αυστραλία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Queensland, επίσης στην Αυστραλία, βρήκε πως ο θηλασμός τουλάχιστον όσον αφορά τη στοματική υγεία του βρέφους, είναι επωφελής.

Σύμφωνα με την Dr. E.Sweeney, επικεφαλής της έρευνας, από το Ινστιτούτο Υγείας και Βιοϊατρικής Καινοτομίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, σε προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στην επίπτωση σημαντικών βακτηρίων στο στόμα των παιδιών που είχαν θηλάσει ή είχαν τραφεί με βρεφικό γάλα και πως οι αλληλεπιδράσεις του μητρικού γάλακτος και του σιέλου ενισχύουν την εγγενή ανοσία λειτουργώντας σε συνέργια για να ρυθμίσουν το στοματικό μικροβίωμα των νεογνών.

Για την τελευταία μελέτη, μία ποικιλία μικροοργανισμών εκτέθηκαν σε μίγματα μητρικού γάλακτος και σιέλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η αναστολή της αύξησης των μικροργανισμών έλαβε χώρα αμέσως και για έως και μία ημέρα, ανεξάρτητα από το αν οι μικροοργανισμοί θεωρούνταν παθογόνοι ή συμβιωτικοί στο στόμα ενός παιδιού.

Τα ευρήματά, μας δείχνουν πως ο θηλασμός είναι περισσότερο από μία απλή πηγή διατροφής για τα βρέφη επειδή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός υγιούς στοματικού μικροβιώματος”, αναφέρει η Dr. Sweeney. “Σε προηγούμενη έρευνά μας βρέθηκε πως η αλληλεπίδραση του βρεφικού σάλιου και του μητρικού γάλακτος απελευθερώνει αντιβακτηριδιακές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Η απελευθέρωση αυτής της χημικής ένωσης ενεργοποιεί επίσης το σύστημα της λακτοϋπεροξειδάσης, που παράγει επιπρόσθετες ενώσεις που εμφανίζουν επίσης αντιβακτηριδιακή δράση και αυτές οι ενώσεις μπορούν να ρυθμίσουν την αύξηση των μικροοργανισμών”, όπως προσθέτει η ίδια.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η σύνθεση του μικροβιώματος ενός βρεφικού στόματος παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία και την ποιότητα ζωής του και επιδρά, επίσης, σε φλεγμονές και νοσήματα στην αρχή της ζωής ενός βρέφους.