Στοματικά διαλύματα κατά του κορωνοϊού;

by manager

Στοματικά διαλύματα: Ίσως μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού..

Πειράματα Γερμανών επιστημόνων σε κυτταρικές καλλιέργειες καταδεικνύουν όπως τα εμπορικά διαθέσιμα στοματικά διαλύματα μπορούν να επιδράσουν στη μείωση του ιικού φοτίου  του Sars-Cov-2 και πιθανώς κατ' επέκταση στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού βραχυπρόθεσμου.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρον  εύρημα εργαστηριακής μελέτης  που διεξήχθη σε κυτταρικές σειρές από την ομάδα ιολογίων του Πανεπιστημίου του Ρουρ-Μπόχου σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στα Πανεπιστήμια της Τζένα, του Ούλμ, του Ντούισμπουργκ-Έσσης και της Βρέμης στη Γερμανία.

Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο  Journal of Infectious Diseases .

 Υψηλά ι φορτία ανιχνεύονται στη στοματική κοιλότητα και το λαιμό ορισμένων ασθενών με COVID  -19  και  η χρήση στοματικών διαλυμάτων, που παρουσιάζουν αποτελεσματική δράση κατά του κορωνοϊού, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπως πριν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Εκκρεμούν, ωστόσο, κλινικές δοκιμές για την επανάληψη της άλλης επίδρασης και σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές υπογραμμίζουν διαλύματα δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη του  COVID-  19.

Για τις ανάγκες του πειράματος οι ερευνητές δοκίμασαν οκτώ στοματικά διαλύματα με διαφορετικά συστατικά που διατίθενται στα φαρμακεία της Γερμανίας. 

Ανέμειξαν κάθε στοματικό διάλυμα με σωματίδια του ιού  και μια παρεμβατική ουσία, η οποία είχε σκοπό να αναπαράγει την επίδραση του σαλιού.

Στη συνέχεια ανακίνησαν το μείγμα για 30 δευτερόλεπτα για να προσομοιωθεί το αποτέλεσμα της στοματικής πλύσης. Και κατόπιν χρησιμοποίησαν κύτταρα Vero E6, τα οποία είναι ιδιαίτερα δεκτικά στον Sars-Cov-2, για να προσδιορίσουν το ιικό φορτίο.

Πρόκειται να διακριβωθεί η αποτελεσματικότητα των στοματικών πλύσεων, οι ερευνητές εξέθεσαν τα εναιωρούμενα κύτταρα κυττάρων αντί για στοματικό φάρμακο, πριν προσθέσουν στην κυτταρική καλλιέργεια.

Όλα τα στοματικά διαλύματα που δοκιμάστηκαν μείωσαν το αρχικό φορτίο.

Τρία στοματικά διαλύματα το μείωσαν σε τέτοιο βαθμό που  δεν μπορούσε να γίνει  μετά από 30 δευτερόλεπτα.

Μένει όμως να αποδειχτεί εάν αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται και κλινικά και πόσο διαρκεί η επίδραση.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ-Μπόχουμ εξετάζουν στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές, ενώ σχετικές μελέτες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από την επιστημονική ομάδα στο Σαν Φραντσίσκο με την οποία οι ίδιοι βρίσκονται σε επικοινωνία.

Μέχρι και λευχαιμία μπορεί να διαγνώσει ο οδοντίατρος!

by Super User

Μέχρι και λευχαιμία μπορεί να διαγνώσει ο οδοντίατρος!

 
  
 

Επαγγελματίες του Οδοντιατρικού κλάδου στην Γαλλία επισήμαναν, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συμβουλίου του γαλλικού οδοντιατρικού οργανισμού (AFD), ότι μέσω του στοματικού ελέγχου μπορούν να ανιχνευθούν και άλλες παθήσεις πλην των στοματικών.

«Μία οδοντική εξέταση μπορεί να καταλάβει ακόμα και τον καρκίνο διότι η υγεία του στόματος μας συνδέεται με την γενική μας υγεία» εξηγεί η Joël Trouillet, διευθύντρια του AFD.

Αν για παράδειγμα παρατηρηθεί διάβρωση του σμάλτου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ασθενής πιθανόν να πάσχει από κάποια νόσο των νεφρών, οπότε και θα παραπεμφθεί από τον οδοντίατρο να το ελέγξει. Ο δρ. Jean-Christophe Fricain, οδοντολόγος και υπεύθυνος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείου του Μπορντό, διαβεβαιώνει ότι ένας οδοντίατρος- χειρουργός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να προλάβει κάποια σοβαρή ή χρόνια ασθένεια συμβουλεύοντας τον ασθενή του να απευθυνθεί σε έναν ειδικό γιατρό.

Με βάσει τις μειωμένες επισκέψεις του γαλλικού πληθυσμού στον οδοντίατρο αλλά και για να ενισχυθεί η πρόληψη, οι Γάλλοι οδοντίατροι ζητούν από την κυβέρνηση να θεσπίσουν μια ημέρα ευαισθητοποίησης για την στοματική υγιεινή και γιατί όχι να γίνουν οι οδοντιατρικές εξετάσεις υποχρεωτικές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Αντιστρέφονται τα σημάδια της χρόνιας περιοδοντίτιδας

by Super User

Αντιστρέφονται τα σημάδια της χρόνιας περιοδοντίτιδας

 

Η περιοδοντίτιδα, μια ασθένεια των ούλων παρούσα σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου των ενηλίκων στις Η.Π.Α. περιλαμβάνει φλεγμονή, αιμορραγία, και απώλεια οστικής μάζας. Στη συστηματική μορφή της συνδέεται με συστηματικά φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αθηροσκλήρωση, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι επιλογές για θεραπεία είναι περιορισμένες εκτός από την οδοντιατρικά απολέπιση και το πλάνισμα ρίζας, που γίνονται σε μια προσπάθεια μείωσης της πλάκας και της φλεγμονής.

Τώρα, με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, υπάρχει μια νέα ελπίδα ότι η ασθένεια μπορεί να αντιστραφεί αποτελεσματικά.

Η εργασία, η οποία περιλαμβάνεται στο Journal of Clinical Periodontology, χρησιμοποίησε έναν αναστολέα της πρωτεΐνης που ονομάζεται C3, ένα συστατικό του συμπληρωματικού συστήματος του σώματος, ο οποίος εμπλέκεται στην ανοσία και τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Μεταφέροντας αυτόν τον αναστολέα,  Cp40, στον περιοδοντικό ιστό μόνο μία φορά την εβδομάδα σε προκλινικό μοντέλο, η φλεγμονή που συμβαίνει φυσικά από τη χρόνια περιοδοντίτιδα αντιστρέφεται.

Ο George Hajishengallis, ο Thomas W. Evans καθηγητής του τμήματος Βιολογίας της Ανώτατης Σχολής Οδοντιατρικής του Penn, και ο John D. Lambris, ο Dr. Ralph and η Sallie Weaver καθηγήτρια της Ιατρικής Έρευνας στο Τμήμα Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Perelman, ήταν συγγραφείς της μελέτης, αποτέλεσμα ετών συνεργασίας.

“Ακόμα και μετά από μία θεραπεία, θα μπορούσατε να δείτε μεγάλη διαφορά στη φλεγμονή,” δήλωσε ο Hajishengallis. “Μετά από έξι εβδομάδες, είδαμε ανατροπές στη φλεγμονή, τόσο κλινικά όσο και με την εξέταση κυτταρικών και μοριακών μέτρων του σχηματισμού οστεοκλαστών και φλεγμονωδών κυτοκινών.”

“Τα αποτελέσματα ήταν τόσο καθαρά, τόσο εντυπωσιακά,” ανέφερε ο Lambris. “Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσει η Φάση 1 των δοκιμών σε ανθρώπους.”

Εκτός από τους Hajishengallis και Lambris, στην ερευνητική ομάδα περιλαμβάνονται ο επικεφαλής συγγραφέας Tomoki Maekawa,ο  Tetsuhiro Kajikawa και η Evlambia Hajishengallis από την Οδοντιατρική του Penn, η Sophia Koutsogiannaki και ο Daniel Ricklin της Ιατρικής του Penn, ο Ruel A. Briones και η Cristina A. G. Garcia του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Μανίλα, και ο Ranillo R. G. Resuello και Joel V. Tuplano του Ερευνητικού Κέντρου Προστασίας της Αναπαραγωγής Πιθήκων.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε προηγούμενη εργασία από τον Hajishengallis, τον Lambris και συναδέλφους που προσδιόρισαν τη C3 ως πολλά υποσχόμενο στόχο για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου. Η C3, ή το τρίτο συστατικό του συστήματος συμπληρώματος, είναι ένα σημαντικό μέρος των σηματοδοτικών αλληλουχιών που προκαλούν φλεγμονή και ενεργοποιούν το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η προηγούμενη έρευνά τους, στην οποία χρησιμοποιήθηκε ένα επαγώγιμο μοντέλο της περιοδοντικής νόσου, διαπίστωσε ότι το  Cp40 θα μπορούσε να μειώσει τα σημάδια της ασθένειας.

Για να έρθουμε πιο κοντά σε ένα φυσικό σενάριο, ωστόσο, η τρέχουσα εργασία διεξήχθη σε ζώα που φυσικά είχαν αναπτύξει χρόνια περιοδοντίτιδα. Αρχικά η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να χορηγήσει Cp40 τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά αφού είδε σημαντικές μειώσεις στη φλεγμονή, προσπάθησε να δίνει μόνο μία φορά την εβδομάδα και είδε τα ίδια καλά αποτελέσματα.

“Στατιστικά, η δόση του φαρμάκου μόνο μία φορά την εβδομάδα δεν διέφερε από τις δόσεις τρεις φορές την εβδομάδα,” είπε ο  Hajishengallis.

Σε αυτή την έρευνα, το φάρμακο χορηγήθηκε μέσω μιας τοπικής ένεσης για να αποφευχθούν τυχόν δυνητικά συστηματικές επιδράσεις από την αναστολή ενός συστατικού του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες παρενέργειες που να αναφέρθηκαν.

“Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν πώς το μπλοκάρισμα του συμπληρώματος αυτού θα οδηγούσε σε περισσότερες μολύνσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει,” είπε ο Lambris. “Σταματάμε τη φλεγμονή στα ούλα και ως εκ τούτου σκοτώνουμε τα βακτήρια που χρειάζονται φλεγμονώδεις πρωτεΐνες των ιστών για να επιβιώσουν.”

Οι ερευνητές είναι ακόμη πιο ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι αυτή η θεραπεία λειτούργησε καλά μόνη της. Στους ανθρώπους, είπαν, ότι θα δοθεί επιπλέον της καθιερωμένης φροντίδας. Σχεδιάζουν να ακολουθήσουν τη Φάση 1 Μελέτη Ασφάλειας και Αποτελεσματικότητας σε ανθρώπους εθελοντές.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή