Συσχετισμός περιοδοντίτιδας με άλλες ασθένειες.

by manager

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας με άλλες ασθένειες.

Η αμέλεια της σωστής στοματικής υγιεινής οδηγεί, πέραν τον άλλων, σε ουλίτιδα. Η αμέλεια θεραπείας της ουλίτιδας οδηγεί σε περιοδοντίτιδα.
Τα τελευταία χρόνια όμως οι έρευνες έχουν στραφεί στην ανεύρεση πιθανών συνδέσεων της με άλλες παθήσεις. Πλέον είναι είναι εξακριβωμένο ότι ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω του ότι προκαλεί μικροαγγειακές βλάβες, υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση, καθυστερημένη επούλωση βλαβών και ξηροστομία, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την δημιουργία επιθετικής περιοδοντίτιδας.
Επειδή όμως η σχέση είναι αμφίδρομη, δηλαδή η αθεράπευτη περιοδοντίτιδα επιδεινώνει την κατάσταση ενός διαβητικού, το National institute of Diabetes, Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) των ΗΠΑ προτείνει στους διαβητικούς να διατηρούν όσο το δυνατόν σε άριστη κατάσταση τα ούλα τους και γενικώς τη στοματική τους υγιεινή.
Επιπλέον, πριν μερικά χρόνια, αίσθηση προκάλεσε η συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με καρδιαγγειακές νόσους. Θεωρητικά τα παθογόνα στοματικά μικρόβια παίζουν ρόλο στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, όμως καμία μελέτη δεν απέδειξε ότι η περιοδοντίτιδα συνδέεται με καρδιαγγειακές νόσους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια καλή στοματική υγιεινή συντελεί στην καλή υγεία ολόκληρου του οργανισμού, μιας και η στοματική κοιλότητα είναι η καλύτερη “είσοδος” μικροβίων. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα

by manager

Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα

Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα

Ψάχνετε ακόμη έναν λόγο για να πιείτε άλλο ένα ποτήρι κρασί; Τώρα μια έρευνα αναλύει τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του κρασιού και τη συμβολή του στη στοματική υγεία.

Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα

Όλοι γνωρίζουμε ήδη ότι, το κρασί είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζατε είναι ότι αποτελεί ένα ισχυρό αντισηπτικό για το στόμα!
Όλα ξεκίνησαν το 1988, όταν σε μια έρευνα μελετήθηκαν οι ιδιότητες του κρασιού, της μπύρας, του αποβουτυρωμένου γάλακτος και του νερού, σε δείγματα των οποίων εγχύθηκαν μολυσματικά βακτήρια όπως τα βακτήρια salmonella, E. coli, και shigella.
Μετά από δύο μέρες, στο κρασί βρέθηκε η μικρότερη ποσότητα ζωντανών, παθογόνων μικροοργανισμών, γεγονός που σημαίνει ότι, το κρασί εξουδετερώνει μεγάλες ποσότητες αυτών των μικροβίων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πρόσφατα μια ακόμα μελέτη για να ανακαλύψουν πώς και γιατί το κρασί έχει αυτές τις φανταστικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυτό που βρήκαν είναι ότι, το κρασί καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα.
Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η οξύτητα και η συγκέντρωση αλκοόλ στο κρασί δεν ευθύνονται για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως πιστεύαμε προηγουμένως. Αντ ‘αυτού, οι ιδιότητες αυτές οφείλονται σε μια σειρά από οργανικές ενώσεις που βρίσκονται τόσο στα κόκκινα όσο και στα λευκά κρασιά!
Οι ερευνητές απομόνωσαν τις ενώσεις – γαλακτικό, μηλεΐνικό, σουξινικό και τρυγικό οξύ – και μετά την εξουδετέρωση της οξύτητας τους, διαπίστωσαν ότι σκοτώνουν το 99,9% των οδοντικών βακτηρίων και των μικροβίων που προκαλούν πονόλαιμο.
Η κατανάλωση κρασιού έχει ένα μόνιμο αντιβακτηριακό αποτέλεσμα,” έγραψαν οι συγγραφείς. Μια μικρή μόνο διάκριση, ωστόσο, είναι ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο αποτελεσματικό στο να εξουδετερώνει τα βακτηρίδια από το λευκό κρασί, αλλά όχι κατά πολύ.
Πηγή: maxim.com

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες όταν αντιμετωπίζετε οδοντικά προβλήματα

by manager

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες όταν αντιμετωπίζετε οδοντικά προβλήματα

Είναι γνωστό πως ότι τρώμε επηρεάζει άμεσα την υγεία μας. Αυτό περιλαμβάνει και την υγεία των δοντιών και των ούλων. Ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει και το αντίστροφο. Εάν έχετε ορθοδοντική συσκευή, όπως σιδεράκια ή έχετε ορισμένα οδοντικά προβλήματα, η υγεία και η άνεση των δοντιών και των ούλων σας μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις τροφές που θα επιλέξετε.

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες όταν αντιμετωπίζετε οδοντικά προβλήματα

Είναι γνωστό πως ότι τρώμε επηρεάζει άμεσα την υγεία μας. Αυτό περιλαμβάνει και την υγεία των δοντιών και των ούλων. Ωστόσο μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Εάν έχετε ορθοδοντική συσκευή, όπως σιδεράκια ή έχετε ορισμένα οδοντικά προβλήματα, η υγεία των δοντιών και των ούλων σας μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από τις τροφές που θα επιλέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το ποιες τροφές είναι κατάλληλες για συγκεκριμένα οδοντικά προβλήματα και για το πώς να τα αποφύγετε.

Σιδεράκια και ορθοδοντικές θεραπείες

Τα σιδεράκια είναι ευαίσθητα και τρόφιμα που είναι κολλώδη,«λαστιχωτά» ή σκληρά μπορούν εύκολα να τα κάνουν να σπάσουν και θα πρέπει να αποφεύγονται. Τέτοια τρόφιμα είναι:

  • Πάγος
  • Ξηροί καρποί
  • Ποπκορν
  • Καραμέλες
  • Τσίχλες
  • Ζαχαρωτά
  • Σκληρά φρούτα και λαχανικά, όπως μήλο, αχλάδι και καρότα
  • Ολόκληρο καλαμπόκι
  • Σκληρά κουλούρια / κριτσίνια / πρέτσελ / κράκερ
  • Γλυκά με κομματάκια ξηρών καρπών
  • Το στεφάνι της πίτσας
  • Παϊδάκια

Κάθε φαγητό που πρέπει να δαγκώσετε για να φάτε είναι πρωταρχικός λόγος για να σπάσετε τα στηρίγματα. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε «καθαρίζοντας» το φαγητό, όπως το καλαμπόκι από το στάχυ ή το κρέας από το κόκκαλο, ή τεμαχίζοντας τα μήλα και κόβοντας τα καρότα σε μικρές μπουκιές. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα με το φαγητό μετά τη σύσφιξη των στηριγμάτων σας – τα δόντια μπορεί να πονούν. Οι πρώτες μέρες είναι οι χειρότερες, οπότε δοκιμάστε να τρώτε πιο μαλακά τρόφιμα όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω μέχρι να περάσει ο πόνος:

  • Scrambled eggs
  • Βρώμη
  • Σούπες με κομμάτια λαχανικών ή βελουτέ
  • Μαλακά τυριά, όπως το cottage cheese
  • Ροφήματα όπως smoothie, milkshakes και protein shakes
  • Κρέμες και πουτίγκα
  • Ρολό κιμά
  • Πουρές πατάτας
  • Γιαούρτι ή παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι
  • Τορτίγιες, κατά προτίμηση ψημένες για να είναι μαλακές
  • Κρέατα πολύ ψιλοκομμένα και μαλακά από το μαγείρεμα
  • Tofu
  • Ώριμα φρούτα, κομμένα σε μικρές μπουκιές
  • Ρύζι, κουσκούς, πλιγούρι, κινόα
  • Μακαρόνια και noodles
  • Πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
  • Ψητά μήλα / Μους μήλου
  • Φυστικοβούτυρο
  • Κοτοσαλάτα / τονοσαλάτα
  • Όσπρια 
  • Αβοκάντο
  • Pancakes, κρέπες
  • Μαλακό ψωμί, κέικ
  • Ψητά λαχανικά
  • Χούμους
  • Μαρμελάδες, κομπόστες φρούτων, αλεσμένα φρούτα

Στοματικό Έλκος

Δεν υπάρχει θεραπεία για τα στοματικά έλκη, αλλά μπορείτε να μειώσετε πόσο συχνά εμφανίζονται αποφεύγοντας τροφές που ερεθίζουν το στόμα σας. Πικάντικες τροφές, όξινες τροφές όπως τουρσί και εσπεριδοειδή μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Εάν έχετε πληγές από έλκος, θα βοηθήσετε στην ανακούφιση της ενόχλησης τρώγοντας ήπια τρόφιμα μέχρι να επουλωθούν οι πληγές σας, όπως:

  • Γάλα χαμηλών λιπαρών και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Μαγειρεμένα φρέσκα ή κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα λαχανικά
  • Πουρές πατάτας (αναμείξτε το με γάλα σε σκόνη για καλύτερη διατροφική ενίσχυση)
  • Μαλακά και ζεστά δημητριακά, όπως βρώμη (αναμείξτε με γάλα αντί για νερό για καλύτερη διατροφική ενίσχυση)
  • Κρέατα πολύ ψιλοκομμένα και μαλακά από το μαγείρεμα
  • Μαλακό φυστικοβούτυρο
  • Κρέμες και πουτίγκα
  • Τηγανητά αυγά ή scrambled eggs
  • Tofu
  • Σούπες

Εάν έχετε πληγές στο στόμα, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να επιταχύνετε την επούλωση και να διευκολυνθείτε την ώρα του φαγητού:

  • Προτιμήστε κρύα φαγητά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αλέστε σκληρά φαγητά.
  • Πίνετε με καλαμάκι για να μην ερεθίζετε τις πληγές.
  • Να καταναλώνετε τροφές με υψηλή πρωτεΐνη και υψηλή θερμιδική αξία για να επιταχύνετε την επούλωση. Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε σκόνη πρωτεΐνης στα milkshakes σας ή χρησιμοποιήστε γάλα σε σκόνη στον πουρέ και τις σούπες σας.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία δεν αποτελεί φυσιολογικό σύμπτωμα της γήρανσης. Εάν έχετε ξηροστομία, μιλήστε με τον οδοντίατρο ή το γιατρό σας. Η ξηροστομία μπορεί να είναι ένα σημάδι ορισμένων ασθενειών ή μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα ή από το αποτέλεσμα ιατρικών θεραπειών. Εάν έχετε ξηροστομία:

  • Μην καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ.
  • Να πίνετε πολύ συχνά νερό, και ανάμεσα και κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Αποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι ή coca cola καθώς αυτά ξηραίνουν το στόμα σας.
  • Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή πιπιλίστε καραμέλες χωρίς ζάχαρη για να διεγείρετε την παραγωγή σιέλου.
  • Αποφύγετε καυτερά ή αλμυρά φαγητά σε περίπτωση που σας προκαλούν πόνο στο στόμα.
  • Αναμείξτε ξηρά και σκληρά φαγητά με σούπες, ζωμούς, σάλτσες, βούτυρο ή μαργαρίνη για να μαλακώσουν.

Στοματική χειρουργική επέμβαση και εμφυτεύματα

Η διατροφή σας μετά από στοματική χειρουργική επέμβαση ή εμφύτευση εξαρτάται από παράγοντες όπως η διατροφική σας κατάσταση πριν από την διαδικασία, η διάρκεια της διαδικασίας, πόση επίδραση έχει στη στοματική λειτουργία και πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η ανάρρωσή σας. Είναι πιθανό να απαιτείται διατροφή με υγρά ή μαλακά τρόφιμα για μερικές ημέρες ή περισσότερο, έως ότου το στόμα σας επουλωθεί. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και άπαχα κρέατα, αυγά και φασόλια όποτε είναι δυνατόν, δεδομένου ότι παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επούλωση, συμπεριλαμβανομένων ψευδαργύρου, πρωτεΐνης και βιταμινών Α και C.

Προτιμήστε αυτά τα φαγητά:

  • Scrambled eggs
  • Βρώμη
  • Σούπες με μαλακά λαχανικά ή βελουτέ
  • Μαλακά τυριά, όπως το cottage cheese
  • Ροφήματα όπως smoothie, milkshakes και protein shakes
  • Κρέμες και πουτίγκα
  • Ρολό κιμά
  • Πουρές πατάτας
  • Γιαούρτι ή παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι
  • Τορτίγιες, κατά προτίμηση ψημένες για να είναι μαλακές
  • Κρέατα πολύ ψιλοκομμένα και μαλακά από το μαγείρεμα
  • Tofu
  • Ώριμα φρούτα, κομμένα σε μικρές μπουκιές
  • Ρύζι, κουσκούς, πλιγούρι, κινόα
  • Μακαρόνια και noodles
  • Πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
  • Ψητά μήλα / Μους μήλου
  • Φυστικοβούτυρο
  • Κοτοσαλάτα / τονοσαλάτα
  • Όσπρια
  • Αβοκάντο
  • Pancakes, κρέπες
  • Μαλακό ψωμί, κέικ
  • Ψητά λαχανικά
  • Χόρτα
  • Χούμους
  • Μαρμελάδες, κομπόστες φρούτων, αλεσμένα φρούτα

Προβλήματα μάσησης

Κάποια οδοντικά προβλήματα, όπως τα προβλήματα μάσησης μπορεί να προκληθούν από απώλεια δοντιών, ασθένεια των ούλων, κοιλότητες και οδοντοστοιχίες που δεν ταιριάζουν, οπότε το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία του προβλήματός σας. Στο μεταξύ, η κατανάλωση μαλακών τροφών (όπως στις συμβουλές για σιδεράκια παραπάνω) μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας μέχρι να δείτε τον οδοντίατρό σας.

Προβλήματα κατάποσης

Επίσης σημαντικά οδοντικά προβλήματα, τα προβλήματα κατάποσης μπορεί περιστασιακά να συμβούν, αλλά εάν επιμένουν, μιλήστε με το γιατρό σας, καθώς μπορεί να σχετίζεται με κάτι σοβαρό. Οι αιτίες των προβλημάτων κατάποσης ποικίλλουν και η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλεί το πρόβλημα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατάποσης, για να αποφύγετε πνιγμό και αναρρόφηση, αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα:

  • Αλκοολούχα ποτά
  • Καυτά φαγητά και ποτά
  • Καφεΐνη
  • Καυτερά φαγητά
  • Ποπκορν
  • Δημητριακά από πίτουρο
  • Ξηρούς Καρπούς
  • Cottage cheese, εκτός αν το πολτοποιήσετε
  • Φλούδες από φρούτα
  • Ξηρά, θρυμματισμένα ή κολλώδη τρόφιμα (όπως ψωμί, κέικ, φυστικοβούτυρο, μπανάνα)

Ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας στην κατάποση, τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή. Τα τρόφιμα αυτά ομαδοποιούνται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες:

  • Φαγητά που λιώνουν γρήγορα στο στόμα, όπως παγωτό, παγωμένο γιαούρτι, milkshakes, ζελέ και ζωμό.
  • Μαλακά κρεμώδη φαγητά, όπως κρεμώδεις σούπες και αλεσμένα λαχανικά.
  • Παχύρευστα υγρά όπως γιαούρτι, ντοματοχυμός και το μέλι.
  • Μαλακά φαγητά τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε με το κουτάλι, όπως κρέμες, πουτίγκα και ζεστά μαλακά δημητριακά.

Πηγή: Mouth Healthy