Πέντε λόγοι για να βουρτσίζετε καθημερινά την γλώσσα σας

by manager

Πέντε λόγοι για να βουρτσίζετε καθημερινά την γλώσσα σας

χαμομήλι πάνω στη γλώσσα

Η γνωστή και μη εξαιρετέα συμβουλή όλων των οδοντιάτρων είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία. Μήπως μας συμβουλεύουν και κάτι ακόμα που, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ίσως παραλείπουμε;
Η ολοκληρωμένη συμβουλή περιλαμβάνει το καθημερινό βούρτσισμα της γλώσσας. Διαβάστε παρακάτω τους 5 λόγους που πρέπει να βουρτσίζουμε καθημερινά ΚΑΙ τη γλώσσα μας:
1) Βουρτσίζοντας τη γλώσσα μας το πρωί και το βράδυ πριν τον ύπνο, περιορίζουμε την κακοσμία του στόματος. Η μαλακή και σπογγώδης επιφάνεια της γλώσσας αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα και προκαλούν την κακοσμία.
2) Επίσης κάνουμε την αίσθηση της γεύσης καλύτερη. Ανοίγουν οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε την γεύση των τροφών περισσότερο.
3) Κάνει την διαδικασία της πέψης ευκολότερη. Η διαδικασία της πέψης ξεκινάει από το στόμα, με το σάλιο που με τα ένζυμα που διαθέτει διασπά τις τροφές. Όσο καθαρότερο είναι το στόμα μας τόσο περισσότερο σάλιο παράγει και έτσι ομαλοποιείται η πέψη.
4) Καθυστερείτε την δημιουργία πλάκας στα δόντια. Όσα λιγότερα βακτήρια έχει το στόμα μας τόσο θα καθυστερήσει η δημιουργία της οδοντικής πλάκας. Ο οδοντική πλάκα συμβάλει στην κακοσμία του στόματος και στη μακροπρόθεσμη φθορά των δοντιών.
5) Ενδυναμώνετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η γλώσσα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα όσο λιγότερα βακτήρια έχει τόσο λιγότερος και ο φόβος να εισχωρήσουν στον οργανισμό.
Λίγα λεπτά κάθε μέρα αρκούν για τον επαρκή καθαρισμό του στόματος, ώστε να διατηρήσουμε αστραφτερό χαμόγελό αλλά και να θωρακίσουμε την υγεία μας γενικότερα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Μελέτη δείχνει πότε και γιατί άρχισαν τα ανθρώπινα δόντια να στραβώνουν

by manager

Μελέτη δείχνει πότε και γιατί άρχισαν τα ανθρώπινα δόντια να στραβώνουν

Κανένα ζώο στη φύση δεν έχει τα οδοντιατρικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι μια ανωμαλία που πρωτοεμφανίστηκε με την εφεύρεση της γεωργίας πριν από περίπου 12.000 χρόνια, επιβεβαιώνει νέα μελέτη. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «PLoS ONE», εξετάζει τις σιαγόνες από 292 σκελετούς, ηλικίας 6 έως 28 χιλιάδων ετών, που προήλθαν από τη Μέση Ανατολή και τη Ευρώπη.
Η μελέτη
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι πληθυσμοί κυνηγών-τροφοσυλλεκτών έχουν μια σχεδόν “τέλεια αρμονία” ανάμεσα στα δόντια και την κάτω σιαγόνα» αναφέρει ο καθηγητής Ρον Πινάσι του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Δουβλίνου, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. «Η αρμονία αυτή όμως αρχίζει να ξεθωριάζει όταν εξετάσει κανείς τις κάτω σιαγόνες και τα δόντια των πρώτων γεωργών».
Ο λόγος αυτής της μεταβολής είναι ότι οι κυνηγοί έπρεπε να μασούν σκληρές τροφές όπως οι ωμοί καρποί και το κρέας, ενώ το διατροφολόγιο των γεωργών, όπως και των σημερινών ανθρώπων, βασίζεται σε μαγειρεμένα, μαλακά τρόφιμα όπως τα σιτηρά και τα όσπρια. Άρα οι τροφές των γεωργών χρειάζονταν λιγότερη μάσηση κάτι που περιόρισε την ανάπτυξη της σιαγόνας αλλά όχι το μέγεθος των δοντιών και έτσι τα δόντια αναπτύσσονταν πλέον πιο συνωστισμένα και στραβά. Το ότι τα δόντια είναι πλέον πιο κοντά το ένα στο άλλο αυξήθηκε ο κίνδυνος τερηδόνας και ουλίτιδα.
Σήμερα, οι συνωστισμένες σιαγόνες και τα ορθοδοντικά προβλήματα πλήττουν έναν στους πέντε ανθρώπους στις σύγχρονες κοινωνίες.
Θεωρητικά, όμως, τα δόντια μας θα ήταν αρμονικά όπως των προγόνων μας αν μασούσαμε περισσότερο από μικροί.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τι είναι η νικοτινική στοματίτιδα;

by manager

Τι είναι η νικοτινική στοματίτιδα;

9 πράγματα που οι οδοντίατροι δεν θα έβαζαν ποτέ στο στόμα τους!

Η νικοτινική στοματίτιδα είναι νόσος που εμφανίζεται στους μανιώδεις καπνιστές και οφείλεται συνήθως στην θερμότητα που αναπτύσσεται στο στόμα και  στην δράση των χημικών προϊόντων διάσπασης του καπνού.
Στην αρχή της νόσου εμφανίζεται μια ερυθρότητα στην υπερώα και μετά μικρά στρογγυλά εξογκώματα, κόκκινα στο κέντρο, που περιβάλλονται από μια λευκή περιοχή. Στο πέρασμα του χρόνου αυτές οι περιοχές ενώνονται και μοιάζουν με λευκές πλάκες. Ο ασθενής δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα, εκτός ίσως από κάποια αίσθηση καψίματος στην υπερώα.
υπερώα
Οι προαναφερθείσες αλλοιώσεις που προκαλεί η νικοτινική στοματίτιδα είναι οπτικά ορατές και στον ασθενή αλλά ιδιαίτερα στον γιατρό που διαγνώσει την νόσο. Το πρώτο βήμα θεραπείας είναι η αποκοπή από το κάπνισμα. Ύστερα αναλόγως το στάδιο της νόσου θα δοθεί κάποια θεραπεία από τον ιατρό ή θα προχωρήσει σε χειρουργική αφαίρεση των αλλοιώσεων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.