Ωρες λειτουργίας:
Δευτ. – Παρ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
Δευτ. – Παρ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
2351075107
6944676331
Στις 23/5 άνοιξε η πλατφόρμα του προληπτικού προγράμματος οδοντιατρικής για όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών και καλύπτει 1) έλεγχο στοματικής υγιεινής, 2) καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών, 3) φθορίωση, και 4)οδηγίες στοματικής υγιεινής.
Το Πρόγραμμα «Dentist Pass» αποτελεί μέτρο ενίσχυσης για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα (6-12) ετών στο πλαίσιο του Έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»» (κωδικός Δράσης 16783), του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., που χρηματοδοτείται σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.». Οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Dentist Pass»; είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2016, διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είτε Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)
Το ύψος της ενίσχυσης ανά παιδί ανέρχεται στο ποσό των σαράντα ευρώ (40€). Η οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε κάθε ωφελούμενο πιστώνεται στον δικαιούχο σε μoρφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας (Dentist Pass). Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο ή τμήμα του πραγματικού κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας του ωφελούμενου παιδιού ή των ωφελούμενων παιδιών έως του ανωτέρω ποσού. Το χρηματικό ποσό της ενίσχυσης δύναται να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους αποκλειστικά για την πληρωμή πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας προς τους συγκεκριμένους ωφελούμενους για τους οποίους έχει εξ αρχής εκδοθεί και προορίζεται. Δεν επιτρέπεται χρήση του ποσού αυτού για άλλο σκοπό, αξιοποίησή του από τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.
Ως ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 23η Μαΐου 2023 και ώρα 22:00. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους ως εξής:
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 1, από την Τρίτη 23 Μαΐου 2023
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 2, από την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 3, από την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 4, από την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 5, από τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 6, από την Τρίτη 30 Μαΐου 2023
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 7, από την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 8, από την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 9, από την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023
Για ΑΦΜ που λήγουν σε 0, από τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ μπορεί να γίνεται από την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 για όλα τα ΑΦΜ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
Οι ερευνητές εντόπισαν ότι, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα μύρτιλα (Blueberries) και στα βακκίνια (Cranberries) δεν αποδίδουν μια προστατευτική ασπίδα ενάντια σε βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη τερηδόνας.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, που είναι γνωστά ως πολυφαινόλες, εμποδίζουν τα βλαβερά
βακτήρια από το να προσκολληθούν στα δόντια και τα ούλα, συμβάλλοντας έτσι στη
μείωση της τερηδόνας, της πλάκας και της ουλίτιδας.
Ο Δρ Nigel Carter OBE, Διευθύνων Σύμβουλος του Oral Health Foundation σχολίασε ότι, οι
πολυφαινόλες που έπρεπε να συμπεριληφθούν στα προϊόντα στοματικής υγιεινής.
« Οι ίνες και τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και την ευημερία μας. Εκτός του ότι βοηθούν στην προστασία μας από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε μια σειρά πολλών άλλων ασθενειών, » πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα cranberries είναι μια πολύ καλή επιλογή για τη διατήρηση και την ενίσχυση της στοματικής
μας υγείας, καθώς απ'ότι δείχνει η έρευνα, οι πολυφαινόλες τους στο σάλιο και
συνεχίζουν την αμυντική τους λειτουργία.
Επιπλέον, τα εκχυλίσματα χωρίς ζάχαρη δεν μπορούν να προστεθούν σε προϊόντα στοματικής
φροντίδας με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα στη δημιουργία υγιεινών ποτών.
Η έρευνα μιας ομάδας Γερμανών ερευνητών έδειξε ότι ορισμένες μεταβλητές που σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών των ούλων βελτιώνονται με την πρόωρη εξαγωγή των εσώκλειστων φρονιμιτών στους νέους. Οι μεταβλητές αυτές αφορούν το probing pocket depth (PPD), που σχετίζεται με το βάθος των ούλων που μπορεί να εξεταστεί και το clinical attachment level (CAL), που σχετίζεται με το επίπεδο της κλινικής εποπτείας.Οι PPD και CAL χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της νόσου των ούλων.
Η εξαγωγή των φρονιμιτών μπορεί να επηρεάσει τον ιστό των ούλων των κοντινών γομφίων, αναφέρουν οι ερευνητές. Για την συγκεκριμένη έρευνα, το PPD μετρήθηκε από την άκρη των ούλων έως τη βάση του θύλακα και η απόσταση των 4 mm θεωρήθηκε ανθυγιεινή.
Ένας ανιχνευτής μέτρησε επίσης το CAL, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με την απώλεια οστού και την πρόοδο της ασθένειας των ούλων, υπολογίζοντας την απόσταση από τη βάση του ούλου, έως όπου το σμάλτο των δοντιών συναντά το κάλυμμα της ρίζας.
Οι 39 ασθενείς που εξετάσθηκαν στην έρευνα, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη, είχαν αφαιρέσει ήδη τους φρονιμίτες τους για ορθοδοντικούς λόγους. Κάθε ασθενής είχε αφαιρέσει επιτυχώς τουλάχιστον έναν ή δύο φρονιμίτες της κάτω γνάθου. Οι αλλαγές στους PPD και CAL τους μετρήθηκαν σε 3 φάσεις: πριν από τη χειρουργική επέμβαση, έξι μήνες και πέντε χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, πέντε χρόνια μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών δεν παρατηρήθηκε αρνητική επίδραση στις μεταβολές του PPD. Το PPD μειώθηκε σημαντικά και οι μεταβολές στο CAL απέδωσαν παρόμοια αποτελέσματα, δείχνοντας μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων των ούλων.
Επιπλέον, οι ασθενείς με εντελώς εσώκλειστους φρονιμίτες, οι οποίοι ήταν προσκολλημένοι στα οστά της γνάθου, δεν παρουσίασαν επιδείνωση στα επίπεδα PPD και CAL.
Έτσι λοιπόν, η έρευνα επιβεβαιώνει την θεωρία των μελετητών ότι η προληπτική εξαγωγή των φρονιμιτών δεν προκαλεί επιπλέον ζημιά στα διπλανά δόντια, επομένως μειώνεται ο κίνδυνος βλάβης των ούλων.
Ωστόσο, η προληπτική εξαγωγή για ορθοδοντικούς λόγους, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να αποφασιστεί λαμβάνοντας υπόψη άλλους πιθανούς κινδύνους, όπως βλάβη των νεύρων, κατάγματα, λοιμώξεις και πόνο.