Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετεγχειρητικών Επιπλοκών Διατρέχουν οι Καπνιστές

by manager
Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετεγχειρητικών Επιπλοκών Διατρέχουν οι Καπνιστές

 

Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετεγχειρητικών Επιπλοκών Διατρέχουν οι Καπνιστές

 

Υψηλότερο κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, σε σχέση με τους μη καπνιστές, διατρέχουν οι καπνιστές, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας, οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα περίπου τέσσερις εβδομάδες, ή και ακόμη περισσότερο, πριν από μία επέμβαση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και καλύτερα αποτελέσματα.

Μεταξύ των επιπλοκών αυτών είναι οι διαταραχές της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων, λοιμώξεις και καθυστερημένη ή μειωμένη επούλωση πληγών.

Επίσης, έξι μήνες μετά την επέμβαση, όσοι διακόπτουν το κάπνισμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές σχετιζόμενες με την αναισθησία, σε σύγκριση όσους δεν το διακόπτουν.

Συγκεκριμένα, η νέα κοινή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Πανεπιστήμιο του Newcastle και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αναισθησιολόγων (World Federation of Societies of Anaesthesiologists – WFSA) έδειξε ότι κάθε εβδομάδα μετά από τέσσερις εβδομάδες αποχής από το κάπνισμα βελτιώνει τα αποτελέσματα υγείας κατά 19% με βελτιωμένη ροή αίματος σε όλα τα βασικά όργανα του σώματος.

Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχουν στα τσιγάρα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου και να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση.

Ο καπνός επηρεάζει επίσης τους πνεύμονες, καθιστώντας δύσκολη τη ροή του κατάλληλου ποσού αέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετα-χειρουργικών επιπλοκών στους πνεύμονες.

Παράλληλα, το κάπνισμα παραμορφώνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς και μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης στην περιοχή του τραύματος.

Ενημέρωση H περιοδοντίτιδα φαίνεται να συνδέεται και με την αδυναμία σύλληψης

by manager

H περιοδοντίτιδα φαίνεται να συνδέεται και με την αδυναμία σύλληψης

Σε γυναίκες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες σύλληψης για 1 έτος, βρέθηκε κοινό βακτήριο που ευθύνεται για την περιοδοντίτιδα.
Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δείχνει κοινά παθογόνα περιοδοντίτιδας να συνδέονται με την υπογονιμότητα στις γυναίκες. Ιδιαίτερης σημασίας το εύρημα αυτό, μιας και παλαιότερες μελέτες δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρες. Ειδικότερα, η περιοδοντίτιδα συνδεόταν γενικά με προβλήματα υγείας και ποτέ με κάτι συγκεκριμένο όπως τώρα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 256 υγιών γυναικών με μέσο όρο ηλικίας 29,2 ετών (συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας 19 έως 42 ετών). Οι γυναίκες αυτές είχαν διακόψει αγωγή αντισύλληψης προκειμένου να μείνουν έγκυες.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις στοματολογικής και γυναικολογικής φύσης. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε ανάλυση του σάλιου για ενδεχόμενη ανίχνευση παθογόνων περιοδοντίτιδας και δείγματος τραχήλου για ενδεχόμενη ανίχνευση βακτηρίων. Οι συμμετέχουσες εξετάσθηκαν 12 μήνες μετά για να διαπιστωθεί αν τελικά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη.

Συχνό εύρημα στο σάλιο των γυναικών, που δεν επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη μέσα στο 1ο έτος της μελέτης, ήταν το βακτήριο Porphyromona. Το βακτήριο αυτό, συνδέεται με την εμφάνιση περιοδοντικής νόσου. Αντίστοιχα τα επίπεδα των αντισωμάτων προς το συγκεκριμένο παθογόνο ήταν ιδιαίτερα υψηλά στις γυναίκες αυτές.

Στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το συγκεκριμένο εύρημα ήταν ανεξάρτητο άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη δυνατότητα σύλληψης των γυναικών όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το κοινωνικo-οικονομικό επίπεδο, κ.α.

 

Ενημέρωση Πώς να βουρτσίζετε σωστά και αποτελεσματικά τα δόντια σας

by manager

Πώς να βουρτσίζετε σωστά και αποτελεσματικά τα δόντια σας

Για να εξασφαλίσουμε   καλή στοματική υγιεινή θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά. Τόσο ο τρόπος που βουρτσίζουμε τα δόντια μας όσο και ο τύπος της οδοντόβουρτσας που χρησιμοποιούμε είναι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος.

Όταν βουρτσίζουμε αποτελεσματικά τα δόντια μας απομακρύνεται η οδοντική μικροβιακή πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τα δόντια από την τερηδόνα και τα περιοδοντικά προβλήματα (ουλίτιδα –περιοδοντίτιδα) και εξασφαλίζεται η στοματική υγεία.  Η λανθασμένη τεχνική βουρτσίσματος, όπως όταν βουρτσίζουμε με δύναμη, αυξάνει τον κίνδυνο φθοράς του σμάλτου των δοντιών και τραυματισμού των ούλων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υποχώρηση των ούλων και στην εμφάνιση ευαισθησίας στο κρύο και το ζεστό.

Πως να βουρτσίζετε τα δόντια σας

  • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα και κατά προτίμηση μετά τα γεύματα.
  • Να στρέφετε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας κατά 45˚ περίπου προς το δόντι με κατεύθυνση προς το ούλο για πιο αποτελεσματικό βούρτσισμα. Προσπαθήστε να εισχωρήσετε τις τρίχες στη σχισμή που δημιουργείται μεταξύ του ούλου και του δοντιού. Στη συνέχεια κάντε οριζόντιες ή κυκλικές κινήσεις.
  • Να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για τροποποίηση της βασικής αυτής τεχνικής, σε περιπτώσεις που έχουν υποχωρήσει τα ούλα σας (υφιζήσεις).
  • Να επικεντρώνεστε σε μια μικρή περιοχή (2-3 δόντια), ώστε να έχετε μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις. Όταν η περιοχή αυτή είναι καθαρή, μπορείτε να προχωρήσετε στα διπλανά δόντια.
  • Δεν χρειάζεται να βουρτσίζετε τα ούλα σας (μασάζ).
  • Μη ξεχνάτε τη μέσα πλευρά των δοντιών. Αυτές οι επιφάνειες είναι πιο δύσκολες να καθαριστούν, οπότε καλό είναι να ξεκινάτε από αυτές πρώτα.
  • Να βουρτσίζετε τουλάχιστον για 2-3 λεπτά.
  • Να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για τη σωστή χρήση της ηλεκτρικής σας οδοντόβουρτσας, διότι δεν κάνουν όλες τις ίδιες κινήσεις.
  • Οι οδοντόβουρτσες πρέπει να αντικαθίστανται, όταν οι τρίχες τους παραμορφωθούν.
  • Να συμβουλευτείτε τον ορθοδοντικό σας για το σωστό βούρτσισμα, όταν φοράτε σιδεράκια.