Ωρες λειτουργίας:
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
2351075107
6944676331
Οι πρώτοι άνθρωποι είχαν ασχοληθεί και με τις κοιλότητες τερηδόνας, όπως αποκάλυψε η μελέτη ενός τερηδονισμένου δοντιού ηλικίας 14.000 ετών. Ωστόσο, αντί των αποστειρωμένων εργαλείων και των μεθόδων αναισθησίας, οι πρόγονοί μας αφαιρούσαν τις κοιλότητες τους με ακονισμένα, πέτρινα εργαλεία! Έτσι, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας να είστε ευγνώμονες που δεν χρειάζεται να υποβληθείτε στις ζοφερές οδοντιατρικές πρακτικές της Παλαιολιθικής Εποχής.
14.000 ετών δόντι αποκαλύπτει τις οδοντιατρικές τεχνικές της Παλαιολιθικής Εποχής!
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, ανέλυσε ένα δόντι από έναν διατηρημένο αρσενικό σκελετό ηλικίας 25 ετών, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Belluno της Ιταλίας το 1988. Οι ερευνητές βρήκαν ότι, το δόντι είχε μολυνθεί και είχε μερικώς θεραπευτεί με τη χρήση αιχμηρών εργαλείων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το μολυσμένο δόντι με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και βρήκαν θραύσματα και ραβδώσεις, τα οποία αποτελούν ένδειξη της “σκόπιμης” απομάκρυνσης του μολυσμένου ιστού με ένα μικρό, κοφτερό εργαλείο.
Στη συνέχεια, προσπάθησαν να αναπαράγουν την οδοντιατρική διαδικασία ξύνοντας τρεις γομφίους με διαφορετικά υλικά που περιελάμβαναν ξύλο και οστά. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι οι ραβδώσεις που εντοπίστηκαν στο μολυσμένο δόντι ήταν αποτέλεσμα γρατσουνίσματος. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι, η οδυνηρή διαδικασία συνέβη ενώ το άτομο ήταν ζωντανό.
“Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι, στην Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, οι άνθρωποι γνώριζαν τις επιζήμιες επιδράσεις των λοιμώξεων από τερηδόνα και την ανάγκη θεραπείας της και χρησιμοποιούσαν πέτρινα εργαλεία για να αφαιρέσουν το μολυσμένο τμήμα και να καθαρίσουν την κοιλότητα“, σημείωσε ο ερευνητής Stefano Benazzi από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Το αρχαίο δόντι αντιπροσωπεύει την παλαιότερη αρχαιολογική απόδειξη εφαρμοσμένων οδοντιατρικών πρακτικών, όπως αναφέρει η μελέτη.
Πηγή: www.iflscience.com
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι, οι απόψεις των ειδικών για το πότε είναι η καλύτερη ώρα να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ποικίλλουν.
Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να βουρτσίσετε τα δόντια σας!
Μέχρι στιγμής, αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι, οι οδοντίατροι συμβουλεύουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, να κάνουμε τακτική χρήση οδοντικού νήματος και να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα.
Το βούρτσισμα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας ενώ υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά από κάθε γεύμα.
Όμως, ποια είναι πραγματικά η καλύτερη ώρα για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;
Μια μελέτη που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αποκάλυψε ότι, επειδή δεν υπάρχει επαρκής έρευνα σε αυτόν τον τομέα, οι διάφορες συμβουλές σχετικά με την καλύτερη ώρα βουρτσίσματος, πολλές φορές, μπερδεύουν τους ασθενείς λόγω της ασυνέπειας τους.
Κάποιοι οδοντίατροι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να περιμένουν κάποια ώρα μεταξύ των γευμάτων για να βουρτσίσουν τα δόντια τους, ώστε να μην προκαλέσουν βλάβες στο σμάλτο.
O Δρ. Richard Marques, ένας από τους κορυφαίους οδοντιάτρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μας δίνει τη λύση υποστηρίζοντας ότι, οι ασθενείς πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους μία φορά το πρωί και μία το βράδυ.
“Επιπλέον, χρειάζεται κανείς να περιμένει τουλάχιστον 30 λεπτά αφότου γευματίσει για να βουρτσίσει τα δόντια του αλλιώς το οξύ μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην επιφάνεια των δοντιών. Το βούρτσισμα πριν τον βραδυνό ύπνο είναι πολύ σημαντικό και αν παραλειφθεί, υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν υπολείμματα φαγητού πάνω στα δόντια και να προκαλέσουν φθορά κατά τη διάρκεια της νύχτας,” είπε ο ίδιος.
Πηγή: independent.co.uk
Ψάχνετε ακόμη έναν λόγο για να πιείτε άλλο ένα ποτήρι κρασί; Τώρα μια έρευνα αναλύει τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του κρασιού και τη συμβολή του στη στοματική υγεία.
Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα
Όλοι γνωρίζουμε ήδη ότι, το κρασί είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζατε είναι ότι αποτελεί ένα ισχυρό αντισηπτικό για το στόμα!
Όλα ξεκίνησαν το 1988, όταν σε μια έρευνα μελετήθηκαν οι ιδιότητες του κρασιού, της μπύρας, του αποβουτυρωμένου γάλακτος και του νερού, σε δείγματα των οποίων εγχύθηκαν μολυσματικά βακτήρια όπως τα βακτήρια salmonella, E. coli, και shigella.
Μετά από δύο μέρες, στο κρασί βρέθηκε η μικρότερη ποσότητα ζωντανών, παθογόνων μικροοργανισμών, γεγονός που σημαίνει ότι, το κρασί εξουδετερώνει μεγάλες ποσότητες αυτών των μικροβίων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πρόσφατα μια ακόμα μελέτη για να ανακαλύψουν πώς και γιατί το κρασί έχει αυτές τις φανταστικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυτό που βρήκαν είναι ότι, το κρασί καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα.
Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η οξύτητα και η συγκέντρωση αλκοόλ στο κρασί δεν ευθύνονται για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως πιστεύαμε προηγουμένως. Αντ ‘αυτού, οι ιδιότητες αυτές οφείλονται σε μια σειρά από οργανικές ενώσεις που βρίσκονται τόσο στα κόκκινα όσο και στα λευκά κρασιά!
Οι ερευνητές απομόνωσαν τις ενώσεις – γαλακτικό, μηλεΐνικό, σουξινικό και τρυγικό οξύ – και μετά την εξουδετέρωση της οξύτητας τους, διαπίστωσαν ότι σκοτώνουν το 99,9% των οδοντικών βακτηρίων και των μικροβίων που προκαλούν πονόλαιμο.
“Η κατανάλωση κρασιού έχει ένα μόνιμο αντιβακτηριακό αποτέλεσμα,” έγραψαν οι συγγραφείς. Μια μικρή μόνο διάκριση, ωστόσο, είναι ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο αποτελεσματικό στο να εξουδετερώνει τα βακτηρίδια από το λευκό κρασί, αλλά όχι κατά πολύ.
Πηγή: maxim.com