Ωρες λειτουργίας:
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
2351075107
6944676331
Υπάρχουν περίπου 600 είδη βακτηρίων στο ανθρώπινο στόμα. Πάνω από το 75% των περιπτώσεων του καρκίνου του στόματος πιστεύεται πως συνδέονται με το κάπνισμα, αλλά παραμένει αβέβαιο το αν οι μεταβολές στα μικρόβια του στόματος σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν ακριβή γενετικά τεστ προκειμένου να διερευνήσουν την επίδραση του καπνίσματος στη σύνθεση και τη δράση της μικροχλωρίδας του στόματος.
Η ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα στοματικού διαλύματος από 1.204 Αμερικάνους ενήλικες, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια μεγάλη, εξελισσόμενη μελέτη σχετική με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) και την Αμερικάνικη Εταιρεία για τον Καρκίνο (ACS).
Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι ηλικίας άνω των 50 ετών. Μεταξύ αυτών, 112 ήταν καπνιστές και 521 δεν είχαν κανένα ιστορικό στο κάπνισμα. Υπήρχαν επίσης 571 άνθρωποι που είχαν κόψει το κάπνισμα, το 17% των οποίων το είχαν κόψει μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.
Με τη χρήση γενετικών εξετάσεων και στατιστικών δεδομένων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα χιλιάδες βακτήρια που κατοικούσαν στο στόμα των εθελοντών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μικροχλωρίδα του στόματος των καπνιστών παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από τη μικροχλωρίδα του στόματος των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή που δεν καπνίζουν πλέον. Στα στόματα των καπνιστών, τα επίπεδα 150 ειδών βακτηρίων ήταν σημαντικά υψηλότερα, ενώ τα επίπεδα 70 άλλων ειδών ήταν σαφώς χαμηλότερα.
Το σύνολο των πρωτεοβακτηρίων στο στόμα των καπνιστών διαμόρφωνε το 4,6% των συνολικών βακτηρίων, ενώ στους μη καπνιστές το 11,7%. Τα πρωτεοβακτήρια πιστεύονται ότι παίζουν ρόλο στη διάσπαση των τοξικών χημικών ουσιών που προέρχονται από το τσιγάρο.
Αντίθετα, 10% περισσότερα είδη στρεπτόκοκκου βρέθηκαν στο στόμα καπνιστών, συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ο στρεπτόκοκκος είναι γνωστό ότι προάγει τη φθορά των δοντιών.
Στη διακοπή του καπνίσματος, όμως, η μικροχλωρίδα του στόματος φαίνεται να επιστρέφει στην αρχική της κατάσταση. Σε άτομα που συνήθιζαν να καπνίζουν αλλά το έχουν κόψει, αλλά για περισσότερο από 10 χρόνια, η μικροβιακή ισορροπία ήταν ίδια με αυτή στο στόμα των μη καπνιστών.
Η οδοντίνη δεν αποτελεί μόνο το μεγαλύτερο μέρος των δοντιών μας. Μπορεί επίσης να παρέχει στοιχεία για την ανθρώπινη εξέλιξη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια νέα μεθοδολογία που εξετάζει την έλλειψη μεταλλικών στοιχείων στην οδοντίνη, η οποία αναπτύχθηκε από μια διεθνή ερευνητική ομάδα. Επιπλέον, αυτή η μεθοδολογία μπορεί να έχει εφαρμογές για τη βελτίωση της συνολικής υγείας σήμερα.
“Αυτό είναι συναρπαστικό επειδή τώρα έχουμε μια αποδεδειγμένη πηγή που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τις πρώτες μετακινήσεις και συνθήκες ζωής των ανθρώπινων πολιτισμών – καθώς και νέες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της βιταμίνης D στους σύγχρονους πληθυσμούς,” δήλωσε η Megan Brickley, PhD, μία ανθρωπολόγος και πρόεδρος της καναδικής έρευνας στην βιο-αρχαιολογία των ανθρώπινων ασθενειών στο McMaster University.
Το 2016, οι ερευνητές για πρώτη φορά καθόρισαν ότι η οδοντίνη φέρει ένα μόνιμο ιστορικό ανεπάρκειας της βιταμίνης D ή ραχίτιδας, εξετάζοντας δόντια από την Προδυναστική περίοδο της Αιγύπτου που ήταν χιλιάδων ετών. Κατά τη διάρκεια περιόδων σοβαρής ανεπάρκειας, δεν υπάρχει μετάλλωση των νέων στρωμάτων οδοντίνης, αφήνοντας μικροσκοπικούς δείκτες που οι επιστήμονες μπορούν να “διαβάσουν”.
“Η ενδοσφαιρική οδοντίνη (IGD) είναι ελαττώματα στη μετάλλωση (χώροι που μοιάζουν με φυσαλίδες) που σχηματίζονται σε ζώνες όπου η οδοντίνη αποτυγχάνει να μεταλλωθεί σωστά λόγω χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D,” δήλωσε η Brickley. “Τα πιο έντονα από αυτά τα σημάδια υποδηλώνουν μεγαλύτερο επίπεδο διαταραχής στην μετάλλωση και η θέση αυτών των σημαδιών δείχνει την ηλικία κατά την οποία εμφανίστηκε η ανεπάρκεια.”
Οι ερευνητές προετοίμασαν λεπτά τμήματα των δοντιών και χρησιμοποίησαν μικροσκόπιο για να παρατηρήσουν την παρουσία ή την απουσία της IGD και τη σοβαρότητά της. Αξιολόγησαν επίσης τον αριθμό και το μέγεθος των ελαττωμάτων ή φυσαλίδων μέσα στην οδοντίνη και χρησιμοποίησαν το ποσοστό μιας συγκεκριμένης μικροσκοπικής εικόνας της IGD για να καθορίσουν 4 βαθμίδες. Για παράδειγμα, ο βαθμός 0 έδειξε την απουσία ενδοσφαιρικής οδοντίνης, ενώ ο βαθμός 3 σήμαινε ότι περισσότερο από το 75% της περιοχής καλυπτόταν από τέτοια σημάδια.
“Από την εργασία μας με αρχαίους σκελετούς, τα άτομα με σαφή σημάδια παιδικής ραχίτιδας είχαν τουλάχιστον IGD Βαθμού 2 που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των περιόδων ταχείας σκελετικής ανάπτυξης “, δήλωσε ο Brickley.
Αυτοί οι δείκτες μπορούν να πουν την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης καθώς ο πρώτος άνθρωπος μετανάστευσε από την ισημερινή Αφρική σε περιοχές με λιγότερο ηλιακό φως. Μπορούν επίσης να εξηγήσουν τις αλλαγές στον χρωματισμό του δέρματος κατά τον μεταβολισμό ηλιακού φωτός ή το πως η ζωή μέσα στο σπίτι έχει σιωπηρά βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Και οι ανεπάρκειες της βιταμίνης D επηρεάζουν σήμερα την υγεία.
“Υπάρχουν υποδοχείς βιταμίνης D σε 36 κύρια όργανα και η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D έχει σημαντική επίδραση στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος“, εξήγησε η Brickley. “Ειδικότερα, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και τη διατήρηση υγιών οστών. Τα χαμηλά επίπεδα θα οδηγήσουν σε αύξηση της ευαισθησίας απέναντι σε κατάγματα. Αν και λιγότερο μελετημένη, η έλλειψη βιταμίνης D φαίνεται επίσης να συνδέεται με την κακή οδοντική υγεία. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται, επίσης, με την ανάπτυξη κάποιων καρκίνων.”
Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της ανεπάρκειας της βιταμίνης D κατά την πάροδο του χρόνου. Όπως δείχνουν οι ερευνητές με παραδείγματα από αρχαία και σύγχρονα δόντια, η μέθοδος είναι πολύτιμη για την κατανόηση μιας κατάστασης υγείας που σήμερα πλήττει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους και μπορεί να έχει κλινικές εφαρμογές στο μέλλον.
“Φυσικά αποφλοιωμένα δόντια και δόντια που εξάγονται για κλινικούς λόγους θα μπορούσαν να αναλυθούν για να καθοριστεί η ύπαρξη ενδοσφαιρικής οδοντίνης”, δήλωσε η Brickley.
Η έρευνα έχει τίτλο “Ancient Vitamin D Deficiency: Long-Term Trends.” Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Anthropology.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/todays-dental-news/item/1999-interglobular-dentin-indicates-vitamin-d-deficiencies
Οι φράουλες είναι νόστιμες και γεμάτες βιταμίνη C. Επίσης όμως, μπορεί να έχουν μια εκπληκτικά θετική επίδραση στους κινδύνους για καρκίνο του στόματος στα άτομα που καπνίζουν, σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα μελέτησε τις διαφορές στις δραστηριότητες των ενζύμων στο σάλιο σε σχέση με τα φυτοχημικά συστατικά των φραουλών μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. Μελέτησε επίσης την έκφραση μιας επιλεγμένης ομάδας γονιδίων που σχετίζονται με το κάπνισμα και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος.
Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές σχεδίασαν μια πιλοτική κλινική δοκιμή. Σε αυτήν τη δοκιμή, ανέλυσαν την επίδραση ενός γλυκίσματος φράουλας που κατασκευάζεται στο Οχάιο σε καπνιστές και μη καπνιστές. Τα θρεπτικά συστατικά του γλυκίσματος αυτού ισοδυναμούν με δυόμιση φλιτζάνια με ολόκληρες φράουλες.
Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν το γλύκισμα ή ένα εικονικό φάρμακο 4 φορές την ημέρα για μία εβδομάδα. Από την υπόλοιπη διατροφή τους απουσίαζαν άλλα κόκκινα και μωβ φρούτα και λαχανικά.
Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέλεξαν δείγματα σάλιου και ιστού από το εσωτερικό του στόματος προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα και τις δραστηριότητες των ενζύμων που μεταβολίζουν τα φυτοχημικά της φράουλας, καθώς και την έκφραση μιας επιλεγμένης ομάδας 44 γονιδίων που σχετίζονται με τον καπνό του τσιγάρου και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος.
Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές διαφορές μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών όσον αφορά στην ενζυμική δραστηριότητα καθώς και στους μεταβολιτές της φράουλας στο στόμα μετά την κατανάλωση του γλυκίσματος. Επιβεβαίωσαν επίσης 7 γονίδια που σχετίζονταν ανεξάρτητα με καπνιστές και μη καπνιστές.
Η συνδυαστική επίδραση καπνίσματος και φράουλας παρουσίασε κατι πολύ διαφορετικό στο στοματικό περιβάλλον το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για στρατηγικές όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες ώστε να προληφθεί ο στοματικός καρκίνος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια επιπλέον ανάλυση της μελέτης ώστε να καθοριστεί αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της έκθεσης του στόματος σε ανθοκυανίνες και μείωση του κινδύνου του καρκίνου του στόματος στους καπνιστές. Επιπλέον, διεξάγεται και μια μελέτη για την ταυτοποίηση των γονιδίων της φράουλας που ενδέχεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη του στοματικού καρκίνου.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1863-strawberries-may-positively-influence-oral-cancer-risks