Ωρες λειτουργίας:
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
2351075107
6944676331
Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές προτείνουν για πρώτη φορά ότι το βακτήριο Porphyromonas gingivalis που είναι υπεύθυνο για την ασθένεια των ούλων, θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο στον οισοφάγο. Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Louisville και το Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Henan στο Luoyang της Κίνας, αναφέρουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Infectious Agents and Cancer.
Σύμφωνα με τα Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κάθε χρόνο, περίπου 15.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α. διαγιγνώσκονται με καρκίνο στον οισοφάγο – έναν καρκίνο που ξεκινά στον οισοφάγο, τον μυϊκό σωλήνα που κινείται το φαγητό από το λαιμό στο στομάχι.
Ο οισοφάγος αποτελείται από δύο είδη κυττάρων. και γι’αυτό υπάρχουν δύο είδη καρκίνων του οισοφάγου: το οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα, και το οισοφαγικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα(ESCC). Το ESCC είναι πιο συχνό στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου περιλαμβάνουν την έκθεση σε χημικές ουσίες, τη διατροφή, την κληρονομικότητα και την ηλικία – όλους τους παράγοντες που είναι ήδη κοινοί και σε πολλές άλλες μορφές καρκίνου. Ο καρκίνος είναι δύσκολο να διαγνωστεί στα αρχικά στάδια. Για πολλούς ασθενείς, ο καρκίνος αναπτύσσεται ταχέως μετά τη διάγνωση, και η πρόγνωση δεν είναι καλή.
Για τη μελέτη τους, η ομάδα δοκίμασε ιστό από 100 ασθενείς με ESCC και 30 ασθενείς που δεν έπασχαν από τη νόσο. Εξέτασαν δείγματα τριών τύπων οισοφαγικού ιστού: καρκινικό ιστό, μη-καρκινικό ιστό δίπλα σε καρκινικό ιστό, και φυσιολογικό ιστό.
Το βακτήριο Porphyromonas gingivalis ήταν παρόν στο 61% των δειγμάτων καρκινικού ιστού, και μόνο στο 12% των γειτονικών ιστών. Στους φυσιολογικούς ιστούς, το βακτήριο δεν βρέθηκε.
Ένας από τους ερευνητές, ο Huizhi Wang, βοηθός καθηγητής της Στοματολογικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Louisville, δηλώνει:
“Αυτά τα ευρήματα παρέχουν την πρώτη άμεση απόδειξη ότι η μόλυνση από το βακτήριο Porphyromonas gingivalis θα μπορούσε να είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για το ESCC, και μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προγνωστικός βιοδείκτης για αυτόν τον τύπο καρκίνου.”
Ο ίδιος σημειώνει ότι αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εξάλειψη ενός κοινού στοματικού βακτηρίου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του σημαντικού αριθμού των ανθρώπων που αναπτύσσουν ESCC.
Για την ανίχνευση του P. gingivalis στα δείγματα των ιστών, οι ερευνητές μέτρησαν την έκφραση της lysine-gingipain, ένα μοναδικό ένζυμο για το βακτήριο. Αναζήτησαν, επίσης, ίχνη DNA του βακτηριακού κυττάρου. Βρήκαν ότι τα επίπεδα τόσο του ενζύμου όσο και του βακτηριακού DNA ήταν σημαντικά υψηλότερα στον καρκινικό ιστό απ’ότι στον περιβάλλοντα ιστό ή τον φυσιολογικό ιστό των ασθενών με ESCC. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα μέτρησης του P. gingivalis ήταν σύμφωνα με τα επίπεδα άλλων μετρήσεων, όπως της έκτασης της διαφοροποίησης των καρκινικών κυττάρων, της μετάστασης (έκταση της εξάπλωσης) και του συνολικού ποσοστού επιβίωσης.
Ο καθηγητής Wang προσφέρει δύο πιθανές εξηγήσεις: Είτε τα κύτταρα ESCC είναι μία «προτιμώμενη θέση» για το βακτήριο ώστε να ευδοκιμήσει, ή η μόλυνση από το βακτήριο κάπως επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Αν η λύση είναι η πρώτη περίπτωση, τότε τα απλά αντιβιοτικά θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς τη θεραπεία. Μια άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η χρήση της γενετικής τεχνολογίας για τη στόχευση του βακτηρίου και τελικά την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.
Ο καθηγητής Wang λέει αν οι επικείμενες έρευνες αποδείξουν πως το P. gingivalis προκαλεί ESCC, τότε η επίπτωση θα είναι τεράστια, και:
“Αυτό θα υποδείκνυε πως η βελτίωση της στοματικής υγιεινής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ESCC.”
Πηγή: www.medicalnews.com
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για την εκτεταμένη φθορά των δοντιών και μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλλει στην εκδήλωση σοβαρών περιοδοντικών παθήσεων. Σκεφτήκατε όμως ποτέ ότι το κολύμπι ή ένα αεροπορικό ταξίδι μπορεί να είναι η αιτία να επισκεφθείτε επειγόντως τον οδοντίατρο;
Δείτε ποιες φαινομενικά αθώες συνήθειες μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα στα δόντια και γιατί.
1. Το ζεστό τσάι το χειμώνα
Μετά από μια βόλτα στο κρύο ένα ζεστό ρόφημα μοιάζει να είναι η ιδανική λύση. Ωστόσο, το τσάι, η ζεστή σοκολάτα και άλλα αντίστοιχα ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν μικρές ρωγμές στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτές οι ρωγμές οφείλονται στην απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας και μπορεί να κάνουν τα δόντια εξαιρετικά ευαίσθητα εάν με την πάροδο του χρόνου γίνουν βαθύτερες.
2. Το κολύμπι στην πισίνα
Όταν κολυμπάμε, ανοίγουμε ασυναίσθητα το στόμα μας και μικρή ποσότητα χλωριωμένου νερού έρχεται σε επαφή με τα δόντια. Ειδικότερα εάν τα επίπεδα χλωρίου είναι υψηλά στην πισίνα, διαβρώνεται ο σκληρός ιστός που περιβάλλει το δόντι. Το χλώριο αντιδρά με το νερό παράγοντας μια ήπια μορφή υδροχλωρικού οξέος, το οποίο φθείρει τα δόντια.
3. Ένα ταξίδι με αεροπλάνο (εάν έχετε σφραγίσματα)
Οι αλλαγές στο υψόμετρο μπορεί να πυροδοτήσουν τον πονόδοντο, καθώς απειροελάχιστες ποσότητες αέρα παγιδεύονται κάτω από το σφράγισμα ή σε σημεία της στοματικής κοιλότητας που υπάρχουν κενά.
4. Οι καταδύσεις
Οι καταδύσεις είναι ένα συναρπαστικό χόμπι, το οποίο όμως συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εκδήλωση του πόνου στο σαγόνι, σε φθορά του ιστού των ούλων και στην εμφάνιση του ισχυρού πονόδοντου. Αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων είναι γνωστός στους οδοντιάτρους ως το «σύνδρομο του δύτη» και οφείλεται στην πίεση που ασκούν τα δόντια στον αναπνευστήρα αλλά και στις μεταβολές στα επίπεδα πίεσης του αέρα.
Είναι λογικό να μυρίζει άσχημα το στόμα σας αν φάγατε σκόρδο ή ήπιατε λίγο παραπάνω το προηγούμενο βράδυ.
Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, η κακοσμία του στόματος δεν οφείλεται σε κάποια εμφανή αιτία ή κάποια κακή συνήθεια και τότε μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης πάθησης που δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί.
1. Ουλίτιδα
Τόσο η ουλίτιδα όσο και περιοδοντίτιδα εκδηλώνονται με τη δυσάρεστη αναπνοή, λόγω της συσσώρευσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.
2. Αλλεργίες
Εάν αντιμετωπίζετε συχνές αλλεργικές κρίσεις, η κακοσμία του στόματος μπορεί να συνοδεύει συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση και η έκκριση δακρύων από τα μάτια, καθώς η βλέννα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος. Από την άλλη, η καταστολή των συμπτωμάτων της αλλεργίας μπορεί να οδηγήσει στην ξηροστομία, επίσης συχνή αιτία της κακοσμίας.
3. Διαβήτης
Η ελλιπής παραγωγή ινσουλίνης έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη καύση λίπους (κετοξέωση). Κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται χημικές ουσίες που αλλοιώνουν τη μυρωδιά της αναπνοής.
4. Προβλήματα στο συκώτι
Το φαινόμενο είναι γνωστό στον ιατρικό χώρο ως ηπατική απóπνοια (fetor hepaticus). Η κακοσμία του στόματος αποτελεί πρώιμη ένδειξη των προβλημάτων στο συκώτι και εμφανίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων πριν από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά συμπτώματα.
5. Νεφρική ανεπάρκεια
Η σχέση μεταξύ των δύο εξηγείται πιθανώς από τις μεταβολικές διεργασίες που οδηγούν στην ξηροστομία, την ελλιπή παραγωγή σάλιου και την αλλοίωση της γεύσης. Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στην εκδήλωση της χαλίτωσης (κακοσμία στόματος), καθώς δεν παράγεται αρκετό σάλιο ώστε να προληφθεί η εξάπλωση των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.
6. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η κακοσμία του στόματος στην περίπτωση αυτή οφείλεται στις ποσότητες οξέων που παλινδρομούν από το στομάχι στον οισοφάγο και τη στοματική κοιλότητα.
7. Σύνδρομο Sjogren
Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται επίσης σε αυτοάνοση πάθηση, όπως το σύνδρομο Sjogren. Το σύνδρομο εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε εξωκρινείς αδένες, όπως οι σιελογόνοι αδένες. Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων οδηγεί στην ξηροστομία και κατ' επέκταση τη χαλίτωση.