Εξαγωγή φρονιμιτών: Απαραίτητη ή χάσιμο χρόνου;

by Super User

Οι περισσότεροι από εμάς μόλις που παρατηρούμε τους φρονιμίτες μας, αλλά σε κάποιο σημείο μεταξύ του γυμνασίου και του πανεπιστημίου, πολλοί άνθρωποι που ζουν στις Η.Π.Α. ή στην Αυστραλία λαμβάνουν τη συμβουλή να τους αφαιρέσουν.

Ανάλογα με το αν τα δόντια είναι παγιδευμένα μέσα στα ούλα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει γενική αναισθησία, ράμματα, και μία ή δύο εβδομάδες στο κρεβάτι. Για πολλούς αυτό είναι μία απότομη εισαγωγή στην ενήλικη ζωή.

Εξαγωγή φρονιμιτων: Απαραιτητη ή χασιμο χρονου;

Όλο και περισσότεροι ειδικοί αρχίζουν να αμφισβητούν το κατά πόσον η πλειοψηφία αυτών των επεμβάσεων είναι απαραίτητη. Και ένα αυξανόμενο μέρος της έρευνας δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι υφίστανται τον κίνδυνο μίας ακριβής διαδικασίας εξαγωγής χωρίς λόγο.

Για να είμαστε σαφείς, δεν είναι όλες οι εξαγωγές φρονιμιτών περιττές. Οι φρονιμίτες μπορεί να μολυνθούν, να προκαλέσουν τερηδόνα ή κύστεις, να προκαλέσουν ζημιά σε γειτονικά δόντια ή και να είναι υπεύθυνοι για τεράστιο πόνο αν μείνουν στη θέση τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα στοιχεία είναι σαφή στο ότι οι φρονιμίτες πρέπει να αφαιρεθούν. Αλλά είναι οι άλλες περιπτώσεις που οι ερευνητές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν – τις περιπτώσεις όπου οι φρονιμίτες είναι υγιείς και δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Τι λένε λοιπόν οι έρευνες;

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υποστηρίζουν την προληπτική εξαγωγή των φρονιμιτών προκύπτουν από μία ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2014. Ενώ η μελέτη έδειξε ότι το να παραμένουν οι φρονιμίτες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών αργότερα, αυτός ο κίνδυνος σχετιζόταν περισσότερο με την ηλικία των ανθρώπων που έκαναν την εξαγωγή.

Μία Βρετανική μελέτη, από την άλλη, διαπίστωσε ότι το 83.13% των ασθενών πέρασε τον ένα χρόνο της μελέτης χωρίς συμπτώματα και μόλις το 5% έπρεπε να υποβληθεί σε εξαγωγή.

Μία μελέτη που διεξήχθη το 2011 στην Ελλάδα σε περισσότερους από 6,000 ασθενείς που είχαν κάνει εξαγωγή φρονιμιτών διαπίστωσε ότι μόνο το 2.8% των φρονιμιτών αυτών είχαν κάποιον όγκο ή κύστη.

Ποια ειναι η λυση;

Τι πρέπει να κάνετε αν ο οδοντίατρος σας συστήσει να κάνετε εξαγωγή των φρονιμιτών σας;

Μπορεί μία δεύτερη και μία τρίτη γνώμη να σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Ό,τι και να αποφασίσετε είναι σημαντικό να πηγαίνετε στον οδοντίατρο σας τακτικά για καθαρισμό και εξετάσεις, γιατί η υγεία των δοντιών σας είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν σας.

Πηγή: http://www.sciencealert.com/no-you-probably-don-t-need-to-get-your-wisdom-teeth-removed-ever