Η κοκαΐνη στην ιστορία της Οδοντατρικής

by manager

Η κοκαΐνη στην ιστορία της Οδοντατρική

Σήμερα στις δύσκολες (και όχι μόνο) οδοντιατρικές εργασίες γίνεται χρήση τοπικής αναισθησίας με λιδοκαΐνη ή αρτικαΐνη για ισχυρότερη αναισθητική δράση. Παλιά όμως τι συνέβαινε; Ποια είναι η πορεία της τοπικής αναισθησίας στην οδοντιατρική;
Το 1860 ο Γερμανός χημικός Albert Niemann απομόνωσε την κοκαΐνη από τα φύλλα του θάμνου Κόκα της Νότιας Αφρικής. Μετά την ανακάλυψη, χημικοί της Ευρώπης και της Αμερικής άρχισαν τα πειράματα με την κοκαΐνη. Πρώτος ο Φρόυντ πρότεινε τις αναλγητικές ιδιότητες της κοκαΐνης στον φίλο του γιατρό Karl Koller.

Coca leaves used to make cocaine which was the first local anesthetic used in dentistry

Φύλλα του θάμνου Κόκα, από τα οποία εξάγεται η κοκαΐνη


 
Το 1884 ο Δρ Karl Koller παρουσίασε για πρώτη φορά την τοπική αναισθησία σε ένα Οφθαλμολογικό Συνέδριο στη Βιέννη. Δυο βδομάδες μόνο από την παρουσίαση ξεκίνησε η χρήση της κοκαΐνης ως αναισθητικό από τους οδοντιάτρους, με τον  William Haldsted να κάνει αναισθητική ένεση στην κάτω γνάθο ασθενούς για να προχωρήσει στην εξαγωγή δοντιού. Ο ασθενής δεν ένιωσε καθόλου πόνο κατά την εξαγωγή.
Print ad for Cocaine tooth drops used for teething pain

Τυπωμένη διαφήμιση για σταγόνες κοκαΐνης για τον πονόδοντο παιδιών. 1885


Πριν τη χρήση της κοκαΐνης ως αναισθητικό, οι οδοντίατροι έκαναν όλες τις οδοντιατρικές εργασίες στον ασθενή χωρίς κανένα απολύτως είδος αναισθησίας.
Τα χαρακτηριστικά της κοκαΐνης ως αναισθητικό ήταν
– Άμεση αναισθησία με μικρή διάρκεια
– Τοπική επίδραση
– Αίσθηση ευφορίας στον ασθενή
– Καρδιακές επιδράσεις, όπως αύξηση των καρδιακών χτύπων
Η αίσθηση αυτή της ευφορίας δεν πέρασε απαρατήρητη από τους οδοντιάτρους και τους γιατρούς, με αποτέλεσμα να κάνουν και οι ίδιοι χρήση. Σύντομα όμως απέκτησαν εξάρτηση από την κοκαΐνη και τρεις οδοντίατροι πέθαναν από αυτήν. Καθώς το φαινόμενο αυτό αυξανόταν, οι χημικοί άρχισαν να ψάχνουν εναλλακτικό προϊόν με αναισθητική δράση.
Το 1905 εμφανίστηκε η προκαϊνη με ελπιδοφόρα μηνύματα καθώς είχε τις ίδιες αναισθητικές ιδιότητες της κοκαΐνης χωρίς όμως την εθιστική επίδραση. Αργότερα μια εταιρία πήρε την μοιραία απόφαση να το εμπορευθεί με την ονομασία Νοβοκαΐνη, και έτσι έκτοτε η Νοβοκαΐνη  έγινε συνώνυμο της αναισθητικής ένεσης του οδοντιάτρου.
Γύρω στο 1940 νέο προϊόν τοπικής αναισθησίας άρχισε να αναπτύσσεται. Η Νοβοκαϊνη είχε δείξει δείγματα σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε ασθενείς. Γύρω στο 1960 γινόταν ελάχιστη χρήση της Νοβοκαΐνης, ενώ το 1980 πια όλοι  οι οδοντίατροι χρησιμοποιούσαν, μέχρι και σήμερα, την λιδοκαΐνη στην τοπική αναισθησία.