Η φροντίδα των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηροστομίας είναι αρκετά απαιτητική. Πέρα από τις οδοντικές επιπλοκές που προκύπτουν, όπως η τερηδόνα και η βλεννογονίτιδα, σοβαρά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην κατάποση, στον ύπνο και στην ομιλία μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητα του ασθενούς. Ωστόσο, οι πιθανές θεραπείες που προτείνονται, αφορούν συμβουλές για τον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση παγωτών, η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη και η χρήση υγραντήρα τη νύχτα.
Ο Δρ. Jeffrey Cash, οδοντίατρος στο Richmond της Virginia, έχει βιώσει την απογοήτευση του να προσπαθεί να θεραπεύσει την ξηροστομία από πολλές πλευρές. Αρχικά, έλαβε μετάθεση σε νοσοκομείο, στο οποίο συνεργάστηκε με ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Οι ασθενείς του είχαν δοκιμάσει όλες τις τυπικές συμβουλές, όπως λέει, οι οποίες όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Όταν και ο ίδιος ο Δρ Cash αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, έμαθε από πρώτο χέρι τι ακριβώς είχαν βιώσει οι ασθενείς του. Η συνδυαστική εμπειρία του ως οδοντιάτρου και ως παθόντος από ξηροστομία, έδωσε το έναυσμα για μια δεκαετή έρευνα που θα αποσκοπούσε στην εφεύρεση μιας άμεσης και διαρκούς θεραπείας.
Αυτή η φιλοδοξία έγινε πραγματικότητα το 2021 με την κυκλοφορία του Voutia. Το Voutia είναι μια φορητή συσκευή, που περιλαμβάνει μια αθόρυβη, ελαφριά μικρο-αντλία, ένα μπουκάλι νερό και ένα εξαιρετικά λεπτό σωληνάκι. Μιμείται αρκετά τη φυσική ροή του σάλιου παρέχοντας συνεχή αναπλήρωση της υγρασίας απευθείας στο στόμα. Έχει σχεδόν το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου και είναι σχεδιασμένο για χρήση όλο το 24ωρο, ενώ δεν παρεμποδίζει την κοινωνική αλληλεπίδραση. Παρά την χρηστικότητα της συσκευής όμως, οι ασθενείς που αναζητούν την ανακούφιση θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στον οδοντίατρο για παρακολούθηση.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, ο επιπολασμός της ξηροστομίας αυξάνεται σχεδόν στο 100% για τους ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και για ασθενείς με σύνδρομο Sjögren. Επίσης, έχει εκτιμώμενο επιπολασμό 6% στην ηλικία των 50 ετών, που αυξάνεται μεταξύ 15% και 30% από την ηλικία των 65 ετών και άνω.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στατιστικά στοιχεία σε έναν γηράσκοντα πληθυσμό και τον αυξανόμενο αριθμό φαρμάκων που έχουν ως παρενέργεια την ξηροστομία, καταλαβαίνουμε ότι οι οδοντίατροι παραμένουν στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά την φροντίδα των ασθενών με ξηροστομία.
Περισσότερες πληροφορίες για την συσκευή θα βρείτε εδώ.
Πηγή: Dentistry IQ