Αντισύλληψη και υγεία των δοντιών: Πώς σχετίζονται

by manager

Η ζωή κάθε γυναίκας χαρακτηρίζεται από αποφάσεις σημαντικές τόσο για την καθημερινότητά της όσο και για την υγεία της. Μια από αυτές είναι και το αν θα κρατηθεί, για τους δικούς της λόγους, μακριά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες λαμβάνοντας αντισυλληπτική αγωγή. Όπως είναι γνωστό, μια τέτοια απόφαση έχει άμεση επίπτωση στο θέμα των ορμονών του γυναικείου οργανισμού, από τις οποίες εξαρτάται το σώμα, η διάθεση, τα συναισθήματα αλλά και η γενική κατάσταση της υγεία της. Φυσικά, μέρος αυτής είναι και η στοματική υγεία. Σε αυτήν την σχέση, στοματική υγεία και αντισύλληψη, θα αναφερθούμε σήμερα, αναλύοντάς την συνοπτικά για την καλύτερη ενημέρωσή σας. 

Πώς οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη στοματική υγεία

Για κάθε γυναίκα, συγκεκριμένες φάσεις ζωής όπως η εφηβεία, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση επιδρούν στην στοματική υγεία. Οι μεγάλες διακυμάνσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης του οργανισμού, για παράδειγμα, μπορούν να επιφέρουν συμπτώματα που μοιάζουν με ασθένεια των ούλων, όπως πρήξιμο ή αιμορραγία. Στην πραγματικότητα, η φλεγμονή που σχετίζεται με την ασθένεια των ούλων μπορεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ψυχοσύνθεσή της, αφού επιδρά στη γοητεία και το χαμόγελό της. Όμως, η οδοντιατρική διάγνωση, και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη, ώστε να εξακριβωθεί αν η ρίζα του προβλήματος είναι ορμονική ή οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως μια καρδιακή πάθηση, διαβήτη ή άλλες παθήσεις, που έχουν όμοια «προειδοποίηση» στην στοματική κοιλότητα. 

Αντισύλληψη και Στοματική Υγεία: Η Ορμονική Σύνδεση

Στις μεθόδους ελέγχου γεννήσεων με αντίκτυπο στις γυναικείες ορμόνες, σημαντικός είναι ο πρώτος μήνας αγωγής, ο οποίος  έχει την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα. Όταν συμβαίνουν μεγάλες ορμονικές διακυμάνσεις στις ορμόνες, ορισμένες γυναίκες θα εμφανίσουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα, επειδή τα ούλα τους είναι πιο ευαίσθητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μπορεί να αναστατωθούν ευκολότερα. Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου, είναι προτιμότερο για μια γυναίκα να επιλέγει νεότερης γενιάς αντισυλληπτική αγωγή με τη λήψη χαπιών με χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, άρα και ηπιότερα συμπτώματα στην υγεία των δοντιών. Ειδικά, όμως για τις γυναίκες που υποφέρουν ήδη από ουλίτιδα, χρειάζεται συγκεκριμένη καθοδήγηση από τον/την γυναικολόγο τους, καθώς η ύπαρξη αυτής της ασθένειας σε συνδυασμό με τον ορμονικό έλεγχο, ενέχει πάντα τον κίνδυνο της επιδείνωσης. 

Άλλοι παράγοντες που αξίζει να λαμβάνονται υπόψη, κατά την αντισύλληψη, καθώς σχετίζονται συνδυαστικά με οδοντικές και στοματικές ασθένειες είναι:

  • Το κάπνισμα, καθώς έχει άμεση σχέση με τα αντισυλληπτικά.  Οι γυναίκες καπνίστριες παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες για μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πήξης του αίματος και του ξηρού κόγχου μετά την αφαίρεση ενός φρονιμίτη.
  • Η λήψη παράλληλης φαρμακευτικής αγωγής, καθώς μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά για μια σειρά παθήσεων της στοματικής κοιλότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να μοιραστείτε τη συνολική πληροφορία με τον/την οδοντίατρό σας ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα και να μπορεί να οδηγηθεί σε μια ακριβέστερη διάγνωση ή/και θεραπεία. 
  • Η διάρκεια της αντισύλληψης, καθώς ο χρόνος που διαρκεί η αγωγή αυτή είναι ένας βασικός παράγοντας της συνάρτησης της ορμονικής λειτουργίας και της υγείας της στοματικής κοιλότητας.  

Πώς μπορεί μια γυναίκα να προστατέψει την υγεία των δοντιών κατά την αντισύλληψη;

Στην πραγματικότητα και για αυτήν τη φάση της γυναικείας ζωής, η καλύτερη ασπίδα προστασίας δεν είναι άλλη από τους γενικούς κανόνες της στοματικής υγείας. Η συχνή, επιμελής φροντίδα που απαιτεί μόλις λίγα λεπτά από το πρόγραμμά της, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό και την αντιμετώπιση των όποιων παρενεργειών της ορμονικής λειτουργίας και της δράσης του χαπιού. Συγκεκριμένα, μπορούμε να αναφερθούμε στα παρακάτω» 

  • Βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδι
  • Χρήση στοματικού διαλύματος για τον βακτηριδιακό καθαρισμό
  • Μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη μεταξύ των γευμάτων
  • Τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο, τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο
  • Λεπτομερής ενημέρωση του αρμόδιου ιατρού για την φαρμακευτική αγωγή και τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει σε αυτήν

 

(πηγή: Perfectteeth.com)