Σε ποιες ασθένειες μπορεί να οφείλεται η κακοσμία του στόματος;

by manager

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια στην οποία οφείλεται η κακοσμία του στόματος είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Οπότε στον επόμενο προγραμματισμένο οδοντιατρικό έλεγχο που θα κάνει κάποιος θα φανεί εάν ισχύει κάτι τέτοιο.
Εάν ο ασθενής υποφέρει από αλλεργικές κρίσεις η κακοήθεια του στόματος θα είναι ένα από τα συμπτώματα λόγω των βλεννών που συγκεντρώνονται στην ρινική κοιλότητα ή ακόμα και σε κατάσταση ξηροστομίας πιθανόν να εμφανιστεί το σύμπτωμα της κακοσμίας.
Ο διαβήτης επίσης μπορεί να είναι υπαίτιος της κακοσμίας του στόματος, λόγω της ελλιπής παραγωγής ινσουλίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να γίνεται καύση λιποτάξεων, κατά την οποία παράγονται χημικές ουσίες υπεύθυνες για την κακοσμία του στόματος.
Υπάρχει επίσης η περίπτωση της ηπατικής απόπνοιας. Η Ασθένεια που επηρεάζει το συκώτι και η κακοσμία του στόματος είναι το πρώτο σύμπτωμα που εκδηλώνεται στον ασθενή.
Έχει παρατηρηθεί κακοσμία στόματος σε ασθενείς με νευρική ανεπάρκεια. Ο λόγος πιθανολογείται ότι οφείλεται στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ξηροστομία, άρα δεν εκκρίνεται επαρκές σάλιο για την αποφυγή της εξάπλωσης βακτηρίων στο στόμα.
Κακοσμία του στόματος θα συναντήσουμε και σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλά και σε ασθενείς με αυτοάνοσα σύνδρομα όπως το Sjogren. Στο σύνδρομο Sjogren, το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε εξωκρινείς αδένες όπως οι σιαλογόνοι, και προκαλούν ξηροστομία άρα κατ'επέκταση και κακοσμία του στόματος.

Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, η κακοσμία του στόματος δεν οφείλεται σε κάποια εμφανή αιτία ή κάποια κακή συνήθεια και τότε μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης πάθησης που δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί.

1. Ουλίτιδα

 

Τόσο η ουλίτιδα όσο και περιοδοντίτιδα εκδηλώνονται με τη δυσάρεστη αναπνοή, λόγω της συσσώρευσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

 

2. Αλλεργίες

Εάν αντιμετωπίζετε συχνές αλλεργικές κρίσεις, η κακοήθεια του στόματος μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση και η έκκριση δακρύων από τα μάτια, καθώς η εικόνα αποτελεί το ιδανικό για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που ευθύνονται για την κακοήθεια του στόματος. Από την άλλη, η καταστολή των συμπτωμάτων της αλλεργίας μπορεί να οδηγήσει στην ξηροστομία, επίσης συχνή αιτία της κακοσμίας.

3. Διαβήτης

Η ελλιπής παραγωγή ινσουλίνης έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη καύση λίπους (κετοξέωση). Κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται χημικές ουσίες που αλλοιώνουν τη μυρωδιά της αναπνοής.

 

4. Προβλήματα στο συκώτι

Το φαινόμενο είναι γνωστό στον ιατρικό χώρο ως ηπατική απόπνοια (fetor hepaticus). Η κακοσμία του στόματος αποτελεί πρώτη ένδειξη των προβλημάτων στο συκώτι και εμφανίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων πριν από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

5. Νεφρική ανεπάρκεια

Η σχέση μεταξύ των δύο εξηγείται πιθανώς από τις μεταβολικές διεργασίες που οδηγούν στην ξηροστομία, την ελλιπή παραγωγή σαλιού και την αλλοίωση της γεύσης. Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στην εκδήλωση της χαλίτωσης (κακοσμία στόματος), καθώς δεν παράγεται αρκετός χρόνος ώστε να προληφθεί η εξάπλωση των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

6. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η κακοσμία του στόματος στην περίπτωση αυτή οφείλεται στις ποσότητες οξέων που παλινδρομούν από το στομάχι στον οισοφάγο και τη στοματική κοιλότητα.

7. Σύνδρομο Sjogren

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε αυτό το πάθημα, όπως το σύνδρομο Sjogren. Το σύνδρομο εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε εξωκρινείς αδένες, όπως οι σιελογόνοι αδένες. Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων οδηγεί στην ξηροστομία και κατ' επέκταση τη χαλίτωση.