Τι τρώμε αλλά κυρίως πώς το τρώμε επηρεάζει την οδοντική μας υγεία!

by manager

Τι τρώμε αλλά κυρίως πώς το τρώμε επηρεάζει την οδοντική μας υγεία!

Η κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών συνδέεται με τη διάβρωση του σμάλτου και της οδοντίνης και οδηγεί στη φθορά των δοντιών.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 300 άνθρωποι που παρουσίαζαν διάβρωση δοντιών και 300 υγιείς, οι οποίοι διερευνήθηκαν σχετικά με τη διατροφική τους συμπεριφορά.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν όξινες τροφές και ποτά (καυτό τσάι με γεύση φρούτων, αναψυκτικά ή νερό με λεμόνι), , ειδικά μεταξύ των γευμάτων, έχουν 11 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μέτρια έως σοβαρή οδοντική διάβρωση σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν. Ο κίνδυνος μειωνόταν στο μισό όταν η κατανάλωση των όξινων τροφών και ποτών γινόταν κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Οι ερευνητές εντόπισαν, επίσης, ποια τρόφιμα και ποτά καθώς και διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών.
Συγκεκριμένα:

  • τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ήταν εξίσου διαβρωτικά με εκείνα που περιέχουν ζάχαρη,
  • το τσάι με γεύση φρούτων και τα γλυκίσματα με γεύση φρούτων, οι παστίλιες κα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση όταν καταναλώνονται καθημερινά
  • το να κρατάμε στο στόμα τα ποτά πριν τα καταπιούμε αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης, καθώς αυτή η συνήθεια αυξάνει τη διάρκεια και/ή τη δύναμη της επαφής ανάμεσα στο όξινο ποτό και την επιφάνεια των δοντιών
  • η αύξηση του αριθμού των ασθενών με οδοντική διάβρωση ενδεχομένως να σχετίζεται και με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξημένη κατανάλωση σνακ σε παιδιά και ενήλικες
  • τα ποτά είναι πιθανότερο να προκαλέσουν διάβρωση όταν σερβίρονται ζεστά
  • το ξύδι και τα τουρσιά- πίκλες μπορούν επίσης να συντελέσουν σε οδοντική διάβρωση.