Ωρες λειτουργίας:
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
2351075107
6944676331
Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το ποτό και γι’αυτό οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ερεύνησαν κατά πόσο η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τα μικρόβια του στόματος. Στη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι στους άνδρες και τις γυναίκες που πίνουν ένα ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ο αριθμός των στοματικών βακτηριδίων που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο, κάποια είδη καρκίνων και τις καρδιακές παθήσεις ήταν υπερβολικά μεγάλος.
“Η μελέτη μας προσφέρει σαφείς αποδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει την υγιή ισορροπία των μικροβίων στο στόμα και εξηγεί γιατί η κατανάλωση αλκοόλ, όπως και το κάπνισμα, οδηγεί σε βακτηριακές αλλαγές που έχουν ήδη συνδεθεί με καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις,” δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Dr. Jiyoung Ahn.
Ο Ahn πιστεύει ότι η μελέτη της ομάδας του προσφέρει στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η επανεξισορρόπηση μερικών από τα 700 είδη βακτηρίων, που βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα, θα μπορούσε ενδεχομένως να αναστρέψει ή να αποτρέψει κάποια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το ποτό.
Από τις πολυάριθμες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του, αυτή είναι η πρώτη έρευνα του είδους η οποία συγκρίνει άμεσα τα επίπεδα κατανάλωσης αλκόολ και τις επιπτώσεις τους σε όλα τα είδη των βακτηρίων του στόματος, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση για τη διαταραχή της ισορροπίας των μικροβίων που σχετίζεται με το ποτό μπορεί να είναι ότι τα οξέα στα αλκοολούχα ποτά καθιστούν το στοματικό περιβάλλον εχθρικό προς την ανάπτυξη ορισμένων ωφέλιμων βακτηριδίων.
Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η συσσώρευση επιβλαβών υποπροϊόντων από το μεταβολισμό του αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που ονομάζονται ακεταλδεΰδες, οι οποίες σε συνδυασμό με τις βλαβερές τοξίνες του τσιγάρου, παράγονται από ορισμένα βακτήρια, όπως το Neisseria.
Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να αποσαφηνιστούν οι βιολογικοί μηχανισμοί της επίδρασης του αλκοόλ στη χλωρίδα του στόματος.