Τι είναι και πως θεραπεύονται οι άφθες;

by manager

Τι είναι και πως θεραπεύονται οι άφθες;

Η στοματική κοιλότητα είναι ένα πρόσφορο έδαφος για λοιμώξεις και διάφορες παθήσεις. Μια από αυτές είναι και η άφθα.
Η άφθα είναι μικρό έλκος, μια μικρή πληγή δηλαδή, συγκεκριμένη σε διάμετρο, με στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα, που εμφανίζεται στο εσωτερικό του στόματος ή στο χείλος. Μπορεί να εμφανιστεί μια ή πολλές  μαζί και καλύπτονται από μια λευκή ή κιτρινωπή μεμβράνη.
Αυτό που νιώθει ο ασθενής στο σημείο που έχει εμφανιστεί η άφθα, είναι τσούξιμο ή κάψιμο και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και δυσκολία μάσησης ή κατάποσης, και σπανιότερα πρήξιμο των λεμφαδένων και εκδήλωση πυρετού. Η άφθα εξαφανίζεται από μόνη της σε διάστημα 1-2 εβδομάδων, ενώ είναι πιθανό να εμφανίζεται κάθε 2-3 μήνες.
Η αιτία της δημιουργίας άφθας στη στοματική κοιλότητα δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι σήμερα. Έχουν εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή της όπως είναι το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές, η έλλειψη βιταμίνης Β και φολλικού οξέος και άλλα.
Η θεραπεία μέχρι πρότινος περιελάμβανε αλοιφές και στοματικά διαλύματα. Σήμερα όμως υπάρχει η πιο ανώδυνη μέθοδος που ονομάζεται Laser! Η τεχνική είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Στόχος της είναι να μειωθεί ο κύκλος ζωής της άφθας και τα συμπτώματα εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως.