Είσαι επιρρεπής στην περιοδοντίτιδα; Τι λένε οι επιστήμονες

by manager

Εισαι επιρρεπης στην περιοδοντίτιδα; Τι λενε οι επιστημονες

Σε μια μελέτη συσχέτισης με το γονιδίωμα, η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Arne Schäfer από το Ινστιτούτο Charité για Οδοντιατρικές και Κρανιοπροσωπικές Επιστήμες, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών αλληλουχίας των γενετικών πληροφοριών και της επίπτωσης της νόσου σε αρκετούς χιλιάδες ασθενείς με επιθετική και χρόνια. περιοδοντίτιδα. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με υγιή άτομα.
Αυτός ο τύπος μελέτης είναι πολύ συστηματικός. Ο στόχος του είναι να εντοπίσει τα γονίδια που επηρεάζουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ένας άνθρωπος μια συγκεκριμένη ασθένεια “, εξηγεί ο Schäfer.
Εκατομμύρια παραλλαγές στην αλληλουχία DNA, κατανεμημένες σε όλο το γονίδιο που περιγράφουν το μεγαλύτερο μέρος της γενετικής πληροφορίας σε έναν άνθρωπο, εξετάστηκαν σε διάφορες ομάδες ασθενών.
"Οι παραλλαγές της αλληλουχίας του DNA μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μια συγκεκριμένη ασθένεια. Συγκρίνοντας τις συχνότητες των παραλλαγών στους ασθενείς και τους υγιείς ανθρώπους, είναι δυνατόν να βρούμε ποιες περιοχές του χρωμοσώματος συνδέονται με την ασθένεια », πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες βρήκαν δύο περιοχές γονιδίων που φαίνεται ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφορετικών μορφών περιοδοντίτιδας. Μία από τις δύο περιοχές είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων, που παράγονται από εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα.
Αυτά τα ανοσοκύτταρα, τα ουδετερόφιλα, αποτελούν μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού και εμπλέκονται στην αναγνώριση και την καταστροφή των μικροοργανισμών. Η δεύτερη περιοχή γονιδίου αναστέλλει την ενεργοποίηση αυτών των ανοσοκυττάρων.
Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι οι διάφορες μορφές ασθένειας των ούλων έχουν κοινή γενετική προέλευση “, δήλωσε ο Schäfer. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ασθενείς που είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση οντότητας, αλλά η περιοδεία της ευαισθησίας είναι ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, την στοματική υγιεινή ή τη γήρανση “.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εμφάνιση βαριάς περιοδοντικής νόσου εκτιμάται ότι είναι περίπου 11%. Η ασθένεια θεωρείται περίπλοκη επειδή η ατομική ευαισθησία καθορίζεται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του στοματικού μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, του καπνίσματος και της διατροφής, καθώς και από μεταβολικές διαταραχές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Η απάντηση του σώματος σε αυτούς τους παράγοντες επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική σύνθεση του ατόμου.