Τι αποτελεί μύθο και τι αλήθεια για τα δόντια!

by manager

Το όμορφο χαμόγελο δεν σημαίνει απαραίτητα ίσια δόντια. Όμορφο χαμόγελο είναι και αυτό που αποπνέει υγεία. Είμαστε όμως σωστά ενημερωμένοι για το καλό των δοντιών μας; Παρακάτω θα δούμε τι είναι σωστό και τι λάθος από όσα…νομίζουμε ότι ξέρουμε.
Πολλοί πιστεύουν ότι αν δεν τρώνε γλυκά δεν θα αποκτήσουν ποτέ τερηδόνα τα δόντια τους. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει γιατί ζάχαρη προσλαμβάνουμε και από τον καφέ, τα αναψυκτικά, τις τσίχλες με ζάχαρη, το σοκολατούχο γάλα, ακόμα και από τα πατατάκια που “κολλάνε” στα δόντια μεγιστοποιώντας τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.
Κάποιο άλλοι θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση οδοντικού νήματος μαζί με το βούρτσισμα. Η οδοντόβουρτσα όμως δεν μπορεί να φτάσει στις επιφάνειες ανάμεσα από τα δόντια, κάτι που κάνει το οδοντικό νήμα. Άρα ναι είναι απαραίτητο το οδοντικό νήμα για να θεωρηθεί ο καθαρισμός των δοντιών ολοκληρωμένος.
Επίσης είναι λάθος να χρησιμοποιείται το οδοντικό διάλυμα μόνο του αντί του βουρτσίσματος. Η χρήση οδοντικού διαλύματος είναι προαιρετική και πρέπει να συνίσταται από οδοντίατρο ή έστω να προμηθεύονται διαλύματα χωρίς οινόπνευμα και  να υπάρχει σύνεση στη χρήση.
Όταν ματώνουν ελαφρώς τα δόντια στο βούρτσισμα είναι ένδειξη ότι υπάρχει ουλίτιδα. Αντιμετωπίζεται με εντονότερο βούρτσισμα στα σημεία που ματώνουν, αλλά εάν δεν σταματήσει εντός 3-4 ημερών θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στον οδοντίατρο. Οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς όμως θα πρέπει  να είναι πιο προσεκτικοί και να επισκέπτονται από την πρώτη φορά τον οδοντίατρο.
Το βούρτσισμα των δοντιών, με σύσταση των οδοντιάτρων, πρέπει απαραιτήτως να γίνεται 2 φορές τη μέρα. Το πρωί μετά το πρωινό, και όχι πριν, και το βράδυ πριν τον ύπνο. Εάν υπάρχει βεβαίως δυνατότητα να γίνει και μες στη μέρα θα ήταν ιδανικό.
Οι οδοντίατροι συνιστούν το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται με οδοντόβουρτσα με μαλακή η μεσαία σκληρότητα τρίχας και όχι σκληρές γιατί τραυματίζουν τα δόντια και τα ούλα. Οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες συνιστώνται για εμφυτεύματα και πορσελάνινα δόντια.
Οι εγκυμονούσες θα πρέπει να προσέξουν τους εμετούς διότι τα οξέα τους είναι που επηρεάζουν τα δόντια και οι ορμονικές διαταραχές. Δεν είναι η εγκυμοσύνη αυτή κάθε αυτή που προκαλεί κάποιο οδοντικό πρόβλημα. Η κακή όμως στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τις ορμονικές διαταραχές είναι ένα μείγμα που μπορεί να επιδείνωση την υγεία των δοντιών.
Δεν ισχύει ότι τα πρώτα  δόντια των παιδιών δεν χρειάζονται βούρτσισμα. Τα πρώτα δόντια των παιδιών θα πρέπει να καθαρίζονται  με υγρή γάζα 2 φορές την ημέρα. Από τα 3 έτη του παιδιού μπορεί να ξεκινήσει το βούρτσισμα με μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα.
Η λεύκανση δεν καταστρέφει τα δόντια, αρκεί να γίνει σωστά από οδοντίατρο που προηγουμένως έχει κάνει πλήρη έλεγχο των δοντιών. Η λεύκανση επίσης δεν κρατάει για πάντα γιατί τα δόντια έχουν την τάση να επανέρχονται στο φυσικό τους χρώμα, ειδικά ένα καταναλώνονται τροφές που αφήνουν χρώμα, όπως ο καφές ή τα παντζάρια. Συνήθως κρατάει από ένα έως τρία χρόνια.