Ο Διαβήτης και η Υγεία του Στόματος

by manager

Ο Διαβήτης και η Υγεία του Στόματος 2 πράγματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Ο  διαβήτης  μπορεί να προκαλέσει σε λοίμωξη του στόματος όπως είναι η μυκητιασική στοματίτιδα όπως επίσης να δημιουργήσει και ξηροστομία, χωρίς να χρειάζεται η ξηροστομία να συνδυάζεται μόνο με διαβήτη ή μυκητιασική στοματίτιδα .

Αλλά συχνά η ξηροστομία αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα του διαβήτη που πιθανόν να μην έχει ακόμη διαγνωσθεί.

Θα πρέπει να γίνει σαφής διαφορική διάγνωση μεταξύ της ξηροστομίας που προκαλείται από ακτινοβολία ή απόφραξη των σιελογόνων αδένων ή τα φάρμακα που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους επειδή λαμβάνουν τα περισσότερα φάρμακα.

Αυτό όμως που αποτελεί αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης είναι η σχέση της περιοδοντικής νόσου και του διαβήτη.

Όταν λέμε  περιοδοντική νόσο εννοούμε τη φλεγμονή των ούλων  και ταυτόχρονα την καταστροφή του φατνιακού οστού με αποτέλεσμα να έχουμε εντοπισμένη ή γενικευμένη αιμορραγία των ούλων με ταυτόχρονη αντίστοιχη καταστροφή του οστού  . 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κινητικότητα και απώλεια δοντιών εάν έγκαιρα δεν γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον ειδικό  οδοντίατρο περιοδοντολόγο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο διαβήτης ρυθμίζεται με φάρμακα με ταυτόχρονη ρύθμιση δίαιτας. Η έλλειψη ελέγχου του διαβήτη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, στους οφθαλμούς, στα νεύρα και εν γένει στην ευρύτερη υγεία του οργανισμού.

Ταυτόχρονα ο διαβητής επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς ( ιστούς γύρω από το δόντι).

Αυτό συμβαίνει διότι επηρεάζονται τα αιμοφόρα αγγεία δημιουργεί διαταραχές στο κυκλοφορικό με αποτέλεσμα την στένωση των αρτηριών και έτσι την μειωμένη τροφοδοσία των ιστών με αίμα.

Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι τα ούλα και το οστούν να είναι πιο ευπαθές στη φλεγμονή.

Τα στοματικά βακτηρίδια δε που ευθύνονται για την ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου λόγω της υψηλής γλυκόζης στο αίμα που επίσης συνοδεύεται από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα στοματικά υγρά έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη ανάπτυξη βακτηρίων.

Οι πολλές έρευνες εξετάζουν το γεγονός η περιοδοντική νόσος να συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη του διαβήτη και όχι μόνο να αποτελεί μια επιπλοκή.

Δεν έχουν καταλήξει όμως σε σαφή συμπεράσματα. Ο Γεγονός είναι όμως ότι το περιοδοντικό πρόβλημα όταν σχετίζεται με ευρύτερες ορμονικές διαταραχές του οργανισμού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, θεραπείας και συντήρησης που ο πλέον αρμόδιος είναι ο ειδικός  οδοντίατρος περιοδοντολόγος.

Ο οποίος σε συχνή επικοινωνία με τον πάσχοντα παρακολουθεί την  περιοδοντική νόσο  και σε συνεργασία με τα θεράποντα ιατρό του ασθενούς καθορίζουν το καλύτερο δυνατό για τη θεραπεία του πάσχοντα που συνήθως αφορά τα οδοντιατρικά είναι:

  • Ακτινογραφίες κάθε δοντιού χωριστά,
  • Συχνή αποτρύγωση και ριζική απόκτηση των δοντιών,
  • Ειδικά αντισηπτικά στόματος, πιθανόν σε συνδυασμό με τοπικά αντιβιοτικά,
  • Πιθανόν χειρουργική επέμβαση,
  • Οδηγίες στοματικής υγιεινής με βούρτσισμα και νήμα και ταυτόχρονα κατάλληλη δίαιτα και φάρμακα ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ενδείξεις για να υποπτευθείτε Περιοδοντική Νόσο:

1) Οοιδηματώδη, ευαίσθητα ούλα εξέρυθρα
2) Πύον μεταξύ των δοντιών
3) Υφιζήσεις των ούλων (υποχωρούν)
4) Ούλα που αιμορραγούν εύκολα
5) Κακοσμία του στόματος.
6) Κινητικότητα των δοντιών.
7) Αραιοδοντία που προκύπτει ενώ δεν προϋπήρχε.
8) Αλλαγές στη σύγκλειση του φραγμού.