Επιπτώσεις και αντιμετώπιση της κακής σύγκλισης των δοντιών

by Super User

Επιπτώσεις και αντιμετώπιση της κακής σύγκλισης των δοντιών

 

Η κακή σύγκλιση δοντιών (ή αλλιώς τα στραβά δόντια) είναι ένα συχνό φαινόμενο με πολλές αιτίες. Όταν υπάρχει κακή σύγκλιση τα δόντια βγαίνουν είτε το ένα πάνω στο άλλο, είτε στραβά με αποτέλεσμα να μην είναι ευθυγραμμισμένα.

Η κακή σύγκλιση δοντιών μπορεί να οφείλεται σε πρώιμη απώλεια των νεογιλών ή των μόνιμων δοντιών, σε παθήσεις όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα, στην υπερβολική πίεση των δοντιών ή των ούλων, σε παραμόρφωση της γνάθου μετά από σοβαρό τραυματισμό, καθώς και σε κακές συνήθειες κατά την παιδική ηλικία όπως η πιπίλα και η παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό.

Εκτός του ότι η κακή σύγκλιση επηρεάζει την αυτοεκτίμηση του ατόμου, έχει και άλλες επιπτώσεις όπως το ότι δυσχεραίνει τη μάσηση, δημιουργεί δυσκολίες στο καθάρισμα των δοντιών αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τερηδόνα και ουλίτιδα, καθώς και δημιουργεί πίεση στα δόντια, τις γνάθους και τους μυς με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να σπάει κάποιο δόντι.

Ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος να κρίνει αν η εκάστοτε περίπτωση κακής σύγκλισης απαιτεί θεραπεία. Αν ναι, τότε ο ασθενής παραπέμπεται σε ορθοδοντικό, ο οποίος με βάση τις ακτινογραφίες θα αποφασίσει τι είδους θεραπεία απαιτείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί ένα αφαιρούμενο μασελάκι για να σταθεροποιηθούν τα δόντια στη νέα τους θέση, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται σιδεράκια. Αν το βασικό πρόβλημα είναι η συμφόρηση, τότε ίσως χρειαστεί εξαγωγή ενός ή περισσότερων δοντιών, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις προγναθισμού ή υπογναθισμού χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Πηγή