Διχογνωμία επικρατεί σχετικά με τον τρόπο, χρόνο και συχνότητα βουρτσίσματος!

by Super User
 

Διχογνωμία επικρατεί σχετικά με τον τρόπο, χρόνο και συχνότητα βουρτσίσματος!

 

Μελέτη οδοντιάτρων του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι πηγές που δίνουν οδηγίες βουρτσίσματος πολλές φορές αντικρούονται μεταξύ τους. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο British Dental Journa, εξέτασε τις συστάσεις που δίνονται σε οδοντιατρικά εγχειρίδια, οι εταιρείες που παράγουν οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες και οι οδοντιατρικοί σύλλογοι σε δέκα χώρες.

Η πιο δημοφιλής τεχνική μεταξύ των 66 πηγών που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν το βούρτσισμα με μικρές, οριζόντιες κινήσεις. Μεταξύ των συστάσεων υπήρχαν αυτές όπου συνιστούν το κράτημα της οδοντόβουρτσας σε γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τα ούλα, ενώ άλλες συνιστούν κάθετες κινήσεις.

Σχετικά με τον χρόνο βουρτσίσματος 26 πηγές συνιστούν δύο λεπτά, 12 πηγές για δυόμισι λεπτά και δύο πηγές τρία λεπτά. Υπάρχει διχογνωμία ακόμα και στην συχνότητα βουρτσίσματος, αφού οι περισσότερες προτείνουν 2 φορές την ημέρα, ενώ μία πηγή προτείνει 3 φορές την ημέρα.

Από την μία, δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες για την καλύτερη μέθοδο βουρτσίσματος, από την άλλη όμως και αυτή η έντονη διχογνωμία δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περίπλοκες τεχνικές είναι καλύτερες από ένα απλό, μαλακό βούρτσισμα» λέει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο Όμπρι Σέιχαμ, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ίδιοι οι μελετητές οδοντίατροι προτείνουν να βουρτσίζουμε μαλακά με οριζόντιες κινήσεις και με την οδοντόβουρτσα σε κλίση 45 μοιρών για να φτάνει την οδοντική πλάκα που σχηματίζεται στη βάση των δοντιών κοντά στα ούλα. Οι ίδιοι συνεχίζουν προτείνοντας για σίγουρα μαλακό βούρτσισμα να κρατάμε την οδοντόβουρτσα όπως κρατάμε το μολύβι. Τέλος συνιστούν μετά την κατανάλωση γλυκού να περιμένουμε λίγα λεπτά πριν βουρτσίσουμε για να μην φθαρεί το σμάλτο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.