Οι ασθένειες στα ούλα αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος

by Super User

Οι ασθένειες στα ούλα αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος

 
 

Σε μια νέα έρευνα εντοπίστηκε ότι παρά την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, και το κάπνισμα, οι άνθρωποι με περιοδοντίτιδα διατρέχουν ακόμα κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εξετάστηκαν 220 άνθρωποι εκ των οποίων 113 είχαν άσθμα, και 107 όχι. Αφού διαγνώστηκαν με περιοδοντίτιδα, οι ερευνητές υπολόγισαν την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, την οστεοπόρωση, το κάπνισμα, το δείκτη μάζας σώματος, και παρ’όλα αυτά βρήκαν ότι οι ενήλικες με περιοδοντίτιδα είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα από του ενήλικες οι οποίοι δεν είχαν περιοδοντίτιδα.

Σύμφωνα με το Asthma, 25,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία λαμβάνουν θεραπεία για άσθμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά άσθματος σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που πιθανό να συνδέεται με τη στάση που κρατά η Αγγλία απέναντι στη στοματική υγεία.

Το Ίδρυμα British Dental Health εκτιμά ότι λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των ενηλίκων έχουν μία αποδεκτή ρουτίνα στοματικής υγιεινής. Από τα στοιχεία της Έρευνας  Οδοντιατρικής Υγείας για ενήλικες αποκαλύφθηκε ότι τα βασικά οδοντιατρικά προϊόντα δεν χρησιμοποιούνται στην ρουτίνα στοματικής υγιεινής. Μόνο τρεις στους δέκα ανθρώπους (31%) χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα και λιγότερο από ένας στους τέσσερις (22%) χρησιμοποιούν νήμα.
Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι το 42% των ενηλίκων χρησιμοποιούν μόνο μια οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, με περισσότερους από έναν στους τέσσερις (27%) να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν πως λιγότεροι από έναν στους τέσσερις ενήλικες (24%) δεν γνωρίζουν τι επίπεδο φθορίου θα πρέπει να περιέχει η οδοντόκρεμα τους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος British Dental Health, Dr. Nigel Carter OBE, ανέφερε ότι : «Τα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν μια σημαντική σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του άσθματος. Το άσθμα είναι ένα από μια μακρά σειρά από προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ασθένεια των ούλων, όπως καρδιακά προβλήματα, άνοια, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και καρκίνος στο πάγκρεας ».

Πηγή