Οδοντιατρικές επικαλύψεις: Τι τρέχει με αυτό το θέμα;

by Super User

Οδοντιατρικές επικαλύψεις: Τι τρέχει με αυτό το θέμα;

 

Στα περισσότερα παιδιά που επισκέπτονται τον οδοντίατρο θα τοποθετηθούν οδοντιατρικές επικαλύψεις σε πολύ μικρή ηλικία. Αν έχετε επιθεωρήσει ποτέ τους γομφίους σας και παρατηρήσατε ένα λευκό “γέμισμα” στα αυλάκια του δοντιού, τότε αυτό πιθανόν να είναι υλικό οδοντιατρικής επικάλυψης.

Αν αναρωτιέστε αν οι οδοντιατρικές επικαλύψεις είναι η σωστή μέθοδος για το παιδί σας, αν σκέφτεστε να βάλετε εσείς οδοντιατρικές επικαλύψεις, ή αν δεν τα ξέρατε μέχρι τώρα και θέλετε να μάθετε περισσότερα, αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσει για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Τι είναι οι οδοντιατρικές επικαλύψεις;

Μια οδοντιατρική επικάλυψη αποτελείται από ένα ειδικό πλαστικό υλικό που είναι συνήθως είτε σε λευκό ή διαυγές χρώμα. Τοποθετείται στις κορυφές των δοντιών που έχουν βαθιά αυλάκια ή λάκκους ως μέσο προστασίας.

Η ιδέα είναι ότι το πλαστικό θα καλύψει τους λάκκους του δοντιού – που επίσης ονομάζονται και σχισμές – έτσι ώστε τα σάκχαρα, τα οξέα, και τα βακτήρια να μην μπορούν να εισχωρήσουν εκεί και να προκαλέσουν φθορά στο δόντι. Οι οδοντιατρικές επικαλύψεις λειτουργούν ως φυσικά εμπόδια μεταξύ των επιβλαβών βακτηρίων και των ευάλωτων τμημάτων των δοντιών, προλαμβάνοντας την τερηδόνα και προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.

Η πλάκα μπορεί να πάει σχεδόν οπουδήποτε, οπότε θέλετε να αξιοποιήσετε κάθε λύση για να κάνετε την πρόσβασή της πιο δύσκολη.

Ποιοι χρειάζονται οδοντιατρικές επικαλύψεις;

Γενικά οι οδοντιατρικές επικαλύψεις τοποθετούνται αμέσως μόλις τα μόνιμα πίσω δόντια (τραπεζίτες) του παιδιού, αναπτυχθούν πλήρως. Αυτό γίνεται έτσι ώστε οι βαθιές αυλακώσεις, οι οποίες βρίσκονται κανονικά στην επιφάνεια μασήματος του δοντιού, να καλυφθούν προτού υποστούν φθορά. Η προστασία αυτών των δοντιών στην αρχή μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προκληθούν κοιλότητες τερηδόνας ή πιο σοβαρά θέματα αργότερα.

Ενώ οι επικαλύψεις γενικά εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ορισμένοι ενήλικες μπορεί να χρειαστεί να τις εφαρμόσουν αργότερα στη ζωή τους, αν δεν είχαν κάνει τη διαδικασία αυτή νωρίτερα ή αν σχισμές που δεν υπήρχαν προηγουμένως έχουν δημιουργηθεί. Ακολουθείτε η ακριβώς ίδια διαδικασία ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς, και η μόνη διαφορά είναι πόση ζημιά έχει υποστεί το δόντι πριν εφαρμοστεί η οδοντιατρική επικάλυψη.

Πώς εφαρμόζονται οι οδοντιατρικές επικαλύψεις;

Προτού μια οδοντιατρική επικάλυψη να μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα δόντι, το δόντι καθαρίζεται προσεκτικά από έναν οδοντίατρο με τη χρήση γυαλιστικού και περιστρεφόμενης βούρτσας. Κατόπιν το δόντι ξεπλένεται με νερό και στεγνώνεται προτού εφαρμοστεί το όξινο διάλυμα. Αυτό το διάλυμα ξηραίνει την επιφάνεια στο μικροσκοπικό επίπεδο, έτσι ώστε η οδοντιατρική επικάλυψη να πιαστεί πάνω στο δόντι με ασφάλεια. Στη συνέχεια, αφού το διάλυμα έχει στεγνώσει, το υλικό της επικάλυψης εφαρμόζεται ως υγρό απευθείας πάνω στις σχισμές του δοντιού. Η επικάλυψη κατόπιν τοποθετείται με ένα ειδικό φως, ή αν έχει χρησιμοποιηθεί επικάλυψη δύο τμημάτων θα τοποθετηθεί μόνο του χωρίς επιπλέον σκλήρυνση. Μόλις το σφραγιστικό σκληρύνει είναι έτοιμο.

Πόσο καιρό διαρκούν οι οδοντιατρικές επικαλύψεις;

Οι οδοντιατρικές επικαλύψεις είναι σχεδιασμένες για να διαρκούν χρόνια, συχνά όσο διατηρείται και το ίδιο το δόντι, εκτός αν προκληθεί ζημιά. Αν μια οδοντιατρική επικάλυψη υποστεί ζημιά, μια ναπληρωματική μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το ίδιο δόντι.

Πώς φροντίζετε τις οδοντιατρικές επικαλύψεις;

Μόλις μία οδοντιατρική επικάλυψη τοποθετηθεί σε ένα δόντι, δεν απαιτεί καμία πρόσθετη ή ειδική μεταχείριση. Απλά φροντίστε να συνεχίσετε το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα τακτικά. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, και ένα λαμπερό χαμόγελο, χρησιμοποιείστε ένα φθοριούχο μη αλκοολούχο στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας.

Τι γίνεται αν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις οδοντιατρικές επικαλύψεις σας;

Επειδή συνήθως τα πάνω και κάτω δόντια σας ταιριάζουν μεταξύ τους άνετα, μια ξένη ουσία ενδιάμεσά τους που δημιουργεί εμπόδια στην ευθυγράμμισή τους μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα στην αρχή. Αυτό είναι φυσιολογικό και διαρκεί συνήθως λίγες μέρες ώσπου να το συνηθίσετε. Αν και μπορεί να αισθάνεστε παράξενο με την οδοντιατρική επικάλυψη ειδικά όταν δαγκώνετε, περιμένετε μία ή δυο βδομάδες και η ενόχληση θα φύγει από μόνη της.

Ωστόσο, αν οι οδοντιατρικές επικαλύψεις σας είναι με οποιονδήποτε τρόπο επώδυνες ή περισσότερο του φυσιολογικού ενοχλητικές, ειδοποιήστε τον οδοντίατρο σας ώστε να κάνει κάποιες προσαρμογές.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν έχετε οδοντιατρικές επικαλύψεις;

Τα δόντια που έχουν βαθιές σχισμές όπως οι τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις φθορές, καθώς τα βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν και να μείνουν εκεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθαριστούν οι βαθιές σχισμές με οδοντικό νήμα ή οδοντόβουρτσα. Όταν τα βακτήρια έχουν εισχωρήσει στις σχισμές του δοντιού, θα μείνουν εκεί και θα προκαλέσουν τερηδόνα με ταχείς ρυθμούς.

Αν η τερηδόνα παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιού ή και πιο σοβαρές διαδικασίες. Γι, αυτό είναι καλύτερη η πρόληψη όσον αφορά στην υγεία των δοντιών παρά να έχει κανείς να αντιμετωπίσει σοβαρότερα ζητήματα αργότερα.

Θα πρέπει το παιδί μου να έχει οδοντιατρικές επικαλύψεις και από πότε;

Είναι καλύτερο οι οδοντιατρικές επικαλύψεις να εφαρμόζονται όσο το δυνατόν συντομότερα έτσι ώστε τα βακτήρια να μην παγιδευτούν στις σχισμές και να μην προκαλέσουν φθορά. Αυτό σημαίνει πως η κατάλληλη περίοδος τοποθέτησης των επικαλύψεων είναι περίπου στην ηλικία των έξι ετών όταν τα πρώτα μόνιμα δόντια έχουν αναπτυχθεί. Κανένας κανόνας δεν ισχύει για όλους αλλά για να προστατεύσετε τα δόντια του παιδιού σας, συνίσταται οδοντιατρική επικάλυψη.

Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε πλήθος τεχνικών πληροφοριών, αλλά και εξηγεί μερικές από τις τεχνολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τις οδοντιατρικές επικαλύψεις.

 

 

Πηγή