Πώς οι πτήσεις με αεροπλάνο επηρεάζουν την υγεία των δοντιών

by Super User

Πώς οι πτήσεις με αεροπλάνο επηρεάζουν την υγεία των δοντιών

 
 

Έχετε πετάξει με αεροπλάνο πρόσφατα; Η Οδοντιατρική Αεροπορίας είναι μια εξελισσόμενη επιστήμη, που ασχολείται κατά κύριο λόγο με την κατάσταση της στοματικής υγείας και της υγείας των δοντιών των αεροπόρων, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη των διαταραχών που σχετίζονται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση.

Σε μεγάλα υψόμετρα, η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ χαμηλή για τον άνθρωπο, αλλά η πίεση στο αεροσκάφος διατηρείται με τη βοήθεια των μηχανών ανακύκλωσης αέρα και των βαλβίδων  εκροής, ώστε να είναι άνετη για τα μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές στην πίεση μπορούν να επηρεάσουν περιστασιακά τους αεροπόρους. Κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα από τα ακόλουθα προβλήματα:

Βαροδονταλγία: Είναι ένας οδοντικός πόνος που σχετίζεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, ο οποίος είναι συνήθως μια όξυνση ήδη υπαρχόντων υποκλινικών στοματικών νόσων. Ο πόνος, γενικά, είναι οξύς ή είναι πόνος πίεσης. Ο πόνος που προκαλείται κατά την απογείωση σχετίζεται με την πολφίτιδα, ενώ αυτός που προκαλείται κατά την προσγείωση σχετίζεται με τη νέκρωση πολφού. Ο πόνος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια και της απογείωσης και της προσγείωσης σχετίζεται με την περιακρορριζική πάθηση. Η βαροδονταλγία μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της μειωμένης ατμοσφαιρικής πίεσης ή μια έμμεσης επίδρασης, και ο οδοντικός πόνος προκαλείται λόγω της διέγερσης των νευρικών απολήξεων. Ο άμεσος τύπος βαροδονταλγίας εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της απογείωσης και χαρακτηρίζεται από μέτριο μέχρι σοβαρό καλά-εντοπισμένο πόνο, ενώ ο έμμεσος τύπος συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και χαρακτηρίζεται από έναν αμβλύ, όχι τόσο καλά-εντοπισμένο πόνο.

Οδοντέκρηξη: Επίσης ονομάζεται βαρομετρική έκρηξη των δοντιών. Εμφανίζεται σε δόντια με σφραγίσματα που παρουσιάζουν διαρροή, εκτοπισμένες θήκες, ή υποτροπιάζουσα τερηδόνα όταν υπάρχει έκθεση σε αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση. Προκαλείται λόγω της τυχαίας έκρηξης αερίου που έχει παγιδευτεί κάτω από ελαττωματικά σφραγίσματα, θήκες, ή κοιλότητες τερηδόνας.

Βαρωτίτιδα: Πολύ έντονος πόνος στο αυτί μπορεί να προκύψει όταν το αεροσκάφος προσγειώνεται, ο οποίος οφείλεται στην αλλαγή της πίεσης που δημιουργεί ένα κενό στο μέσο αυτί και τραβά το τύμπανο προς τα μέσα.

Βαροιγμορίτιδα: Σε μεγάλα υψόμετρα, αρνητική πίεση δημιουργείται μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και των παρραρινίων κόλπων, η οποία προκαλεί φλεγμονή των ιγμορείων, κυρίως του μετωπιαίου κόλπου. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει έμμεση βαροδονταλγία.

Βαρότραυμα: Βλάβη σε όργανα του σώματος εξαιτίας ταχειών ή ακραίων αλλαγών στην πίεση. Διαστολή ή συστολή των αερίων που υπάρχουν στα όργανα σύμφωνα με το εξωτερικό περιβάλλον προκαλεί πόνο, μούδιασμα, και τελικά ζημιά στους ιστούς. Το πνευμονικό βαρότραυμα είναι το πιο θανατηφόρο.

Περικογχικός Πονοκέφαλος: Κενό που δημιουργείται μέσα στον μετωπιαίο κόλπο μπορεί να βλάψει τα ηθμοειδή βλεννογόνα κύτταρα το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει τα ηθμοειδή νεύρα, προκαλώντας έτσι περικογχικό ή κροταφικό πονοκέφαλο.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε τα παραπάνω προβλήματα είναι να αποφύγετε την εμφάνισή τους, το οποίο μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε από τους παρακάτω τρόπους:

  1. Για να αποφύγετε το βαρότραυμα ή την βαροιγμορίτιδα, είναι καλύτερο να αναβάλλετε τις πτήσεις σας, όταν πάσχετε από κοινά κρυολογήματα. Η χρήση αποσυμφορητικού μπορεί επίσης να βοηθήσει.
  2. Για να ανακουφίσετε την πίεση κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και απογείωσης, καθώς και για να αποφύγετε την ξηρστομία, οι τσίχλες ή οι καραμέλες μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές.
  3. Η χρήση φιλτραρισμένων ακουστικών μπορεί να σας βοηθήσει να εξισώσετε σιγά-σιγά την πίεση του αέρα στο τύμπανο του αυτιού σας.
  4. Βαθιά αναπνοή κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της ανόδου μπορεί να είναι χρήσιμη ώστε να αποφύγετε το πνευμονικό βαρότραυμα.
  5. Η στερέωση των σφραγισμάτων με ρητίνη έχει αποδειχθεί πιο ασφαλής για τη διατήρηση θηκών, σε αντίθεση με τα υαλοϊονομερή υλικά, σε μεγάλα υψόμετρα.
  6. Η στοματική κοιλότητα πρέπει να ελεγχθεί σχολαστικά μετά από εξαγωγή δοντιών της άνω γνάθου για να αποκλειστεί η επικοινωνία που μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα όταν υπάρχει έκθεση σε μεταβολές στην πίεση.

Οπότε την επόμενη φορά που οι ασθενείς σας έχουν σχεδιάσει ταξίδι με αεροπλάνο, μπορείτε να τους ενημερώσετε σχετικά με τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, και να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι το ταξίδι τους άνετο.

Πηγή