Ποιος ήταν ο ποιητής της οδοντιατρικής;

by Super User

Ποιος ήταν ο ποιητής της οδοντιατρικής;

 

Ο βραβευμένος ποιητής της οδοντιατρικής. Άρθρο από τον Ray Cavanaugh

Αν και ο οδοντίατρος του 19ου αιώνα Solyman Brown που έγινε ποιητής δεν ήταν ποτέ επίσημος ποιητής, ο λογοτεχνικός κόσμος ανέλαβε να του αποδώσει την ονομασία “Τιμημένος ποιητής της Οδοντιατρικής”, επειδή κανείς δεν είχε αγωνιστεί να δημιουργήσει κάτι ποιητικό μέσα από το αντικείμενο της Οδοντιατρικής, και σίγουρα κανένας άλλος δεν το έκανε σε τέτοιο βαθμό.

Το έργο ζωής του, Dentologia, που δημοσιεύτηκε στα μέσα του 1800, ήταν ένα ποιητικό έργο που αποτελούνταν από 5 μέρη και συνολικά 176 σελίδες με θέμα τις “ασθένειες των δοντιών και τη σωστή αποκατάστασή τους.”

Ο ποιητης της Οδοντιατρικής

Ο Brown, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Litchfield του Κονέκτικατ στις 17 Νοεμβρίου του 1790 ήταν απόφοιτος του Yale. Μετά την αποφοίτησή του, κήρυξε ως ανεξάρτητος ιερέας σε πολλές εκκλησίες του Κονέκτικατ, σύμφωνα με το Βιογραφικό Λεξικό του Κονέκτικατ (Connecticut Biographical Dictionary). Ωστόσο, περίπου 4 χρόνια αφού ξεκίνησε η θητεία του ως ιεροκήρυκας, ο Brown βρέθηκε να αντιμετωπίζει την ασαφή αλλά οδυνηρή κατηγορία της “ελαφρότητας χαρακτήρα.” Αφού αρνήθηκε επίμονα την κατηγορία αυτή, έγραψε ενημερωτικά δελτία στα οποία εξηγούσε στην αδικία που έγινε εις βάρος του. Ωστόσο, οι αντιδράσεις του ήταν μάταιες, και η άδειά του να κηρύσσει ακυρώθηκε.

Ο πρώην ιεροκήρυκας μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου δίδαξε σε ιδιωτικά σχολεία, ασπάστηκε την αίρεση του Σβέντενμποργκ, και δημιούργησε στενή φιλία με τον Eleazar Parmly, ένα εξέχων οδοντίατρο ο οποίος ενέπνευσε τον Brown να αλλάξει καριέρα. Αυτό θα αποδειχτεί μία καλή επιλογή. Όχι μόνο θα γίνει ο Brown ένας επιτυχημένος οδοντίατρος αλλά επίσης θα βοηθήσει στην ίδρυση της Αμερικάνικης Εταιρίας των Οδοντιατρικών Χειρούργων (American Society of Dental Surgeons). Επιπλέον, ίδρυσε το Αμερικάνικο Περιοδικό της Οδοντιατρικής Επιστήμης, το πρώτο γνωστό περιοδικό που αφορούσε αποκλειστικά την οδοντιατρική.

Το περιοδικό αυτό, όσο πρωτοποριακό κι αν ήταν, δεν κάλυψε πλήρως τα λογοτεχνικά ενδιαφέροντα του Brown. Ο οδοντίατρος είχε επίσης αγάπη για το λυρικό στοιχείο. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο, γιατί η ποίηση στις Η.Π.Α. ήταν πολύ πιο δημοφιλής τον 19ο αιώνα απ’ότι σήμερα. Το σημείο στο οποίο ο Brown διέφερε από τους υπόλοιπους ήταν ότι εκείνος αποφάσισε να αναμείξει την ποίηση με την οδοντιατρική.

Ο καρπός αυτού του παράξενου συνδυασμού εμφανίστηκε το 1833 με τη δημοσίευση του έργου του Dentologia. Μεγάλο μέρος αυτής της εργασίας είναι διδακτικό και προωθητικό, προτρέποντας τους αναγνώστες να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για τις οδοντιατρικές παθήσεις τους.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου Dentologia περιλάμβανε επίσης ένα ευρετήριο 300 συνιστώμενων οδοντιάτρων σε όλη τη χώρα. Όσο αντισυμβατική κι αν ήταν αυτή η έκδοση είχε κάποιο βαθμό εμπορικής βιωσιμότητας. Στην πραγματικότητα, ανατυπώθηκε πέντε φορές περισσότερο απ’ότι τα περισσότερα βιβλία, και σίγουρα περισσότερο απ’ότι τα περισσότερα βιβλία της ποίησης.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της Dentologia, o Brown παντρεύτηκε. Δεν είναι γνωστό το αν η σύζυγός του απολάμβανε την ποίησή του, αν και του έκανε 8 παιδιά, ένα από τα οποία έγινε οδοντίατρος. Ο Brown δημοσίευσε περισσότερα ποιήματα, μερικές φορές χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Mynalos (αναγραμματισμός του ονόματός του Solyman). Μερικά από αυτά τα ποιήματα είχαν ως θέμα την οδοντιατρική, αν και κανένα δεν ήταν τόσο φιλόδοξο όσο το κύριο έργο του. Έγραψε επίσης και πιο πρακτικά έργα, όπως μία διατριβή σχετικά με τη Μηχανική Οδοντιατρική.

Εκτός από τις περιστασιακές λογοτεχνικές συνθέσεις του, ο Brown πέρασε τα επόμενα χρόνια του ασκώντας το επάγγελμα της Οδοντιατρικής και κηρύσσοντας σε εκκλησίες του Σβεντενμποργκιανισμού. Πέθανε σε ηλικία 85 ετών στις 13 Φεβρουαρίου του 1876.

Έχοντας βοηθήσει την οδοντιατρική κοινωνία με τις καινοτομίες του, ο Brown επηρέασε την Αμερικάνικη Οδοντιατρική. Υπάρχει, ωστόσο, διαμάχη γύρω από την λογοτεχνική κληρονομιά του. Ευνοϊκά αναγνωρισμένο στην εποχή του, το έργο του έχει ελεγχθεί διεξοδικά στις πιο πρόσφατες εποχές. Η Dentologia συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία με της Πολύ Κακής Ποίησης, και το προφίλ του Brown στο βιβλίο με τους χειρότερους συγγραφείς του κόσμου, το οποίο περιγράφει τους στίχους του ως “το ποιητικό ισοδύναμο της απονεύρωσης χωρίς νάρκωση.”

Ότι κι αν αισθάνονται οι άνθρωποι για την αισθητική αξία του έργου, η Dentologia είναι μοναδικό κομμάτι της λογοτεχνίας. Δεν είναι, με βάση οποιοδήποτε πρότυπο, μέτρια και το ίδιο ισχύει για τον Brown.

Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρκετά σκοτεινός χαρακτήρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα βιβλίο γράφτηκε για αυτόν το 1961, αλλά είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο κομμάτι της λογοτεχνίας. Κατά τη διάρκεια συγγραφής του συγκεκριμένου άρθρου, δεν υπάρχει κριτική ή σειρά πωλήσεων στο Amazon.com. Επίσης, αντίτυπα δεν είναι καν διαθέσιμα προς πώληση. Ευτυχώς όμως το έργο του Dentologia είναι διαθέσιμο μέσω πολλών προμηθευτών.

Πηγή: http://www.dentaltown.com/Dentaltown/Article.aspx?i=419&aid=5955