Έρευνα δείχνει τα οφέλη του laser στα οδοντικά προβλήματα
Ερευνητές έχουν αναπτύξει προσομοιώσεις σε υπολογιστή που δείχνουν πώς το laser επιτίθεται στις αποικίες των βακτηρίων στο στόμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα οφέλη από τη χρήση laser στον καθαρισμό του στόματος περιλαμβάνουν την απάλειψη των βακτηρίων και την προώθηση της καλής υγείας των δοντιών.
Ερευνα δειχνει τα οφέλη του laser στα οδοντικα προβληματα
Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lasers in Surgery and Medicine, οι ερευνητές δείχνουν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που απεικονίζουν διάφορα μήκη κύματος laser να στοχεύουν σε εικονικές αποικίες βακτηρίων που είναι βυθισμένες στον ιστό των ούλων.
Στους ανθρώπους, οι πραγματικές βακτηριακές αποικίες μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδα ή φλεγμονή των ούλων. Η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο, η οποία περιλαμβάνει μία πιο σοβαρή λοίμωξη που φθείρει τα οστά και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια.
“Η εργασία επιβεβαιώνει ή επικυρώνει τη χρήση laser για την εξάλειψη των βακτηρίων και τη συμβολή της στην καλύτερη υγεία μετά από τις περιοδοντικές θεραπείες,” είπε ο Lou Reinisch, Ph.D., ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και αναπληρωτής κοσμήτορας των Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης.
“Η μελέτη αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον ιστό, οπότε ελπίζω ότι εκπαιδεύουμε τους ιατρικούς επαγγελματίες, με το να τους δείχνουμε ότι μπορούν να κάνουν καλή δουλειά και να σκοτώσουν τα βακτήρια με συγκεκριμένα laser,” είπε ο David Harris, Ph.D., ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και διευθυντής της Bio-Medical Consultants, Inc., η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη προϊόντων με βάση το ιατρικό laser. “Όταν κάνεις αυτήν τη θεραπεία, μπορείς να αφαιρέσεις τη μόλυνση, και να επιτρέψεις στον ιστό να αναγεννηθεί. Η απαλλαγή από τη μόλυνση σημαίνει ότι ο ιστός μπορεί να θεραπευτεί χωρίς παρέμβαση.”
Η μεθοδολογία της μελέτης, δηλαδή η προσομοίωση του πώς το laser αλληλεπιδρά με τον ιστό, έχει εφαρμογές πέρα από την οδοντιατρική. Παθολόγοι και χειρουργοί χρησιμοποιούν χρησιμοποιούν το laser σε διάφορες θεραπείες.
Καθοδηγούμενοι από τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε αυτήν τη μελέτη, τόσο ο Reinisch όσο και ο Harris αναμένουν ότι κλινικές δοκιμές θα σχεδιαστούν ώστε να επικυρώσουν αυτά τα ευρήματα.
Πηγή: Selective Photoantisepsis, David M. Harris PhD, Lou Reinisch PhD, Lasers in Surgery and Medicine, doi: 10.1002/lsm.22568, published 10 October 2016.