Ασθένεια των ούλων: το διάγραμμα μικροβίων ερευνούν οι επιστήμονες

by Super User

Ασθένεια των ούλων: το διάγραμμα μικροβίων ερευνούν οι επιστήμονες

 
  
Ασθένεια των ούλων: το διάγραμμα μικροβίων ερευνούν οι επιστήμονες
Ασθένεια των ούλων: το διάγραμμα μικροβίων ερευνούν οι επιστήμονες

Η ουλίτιδα, μία κοινή και ήπια μορφή της ασθένειας των ούλων μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μία πιο σοβαρή μόλυνση που καταστρέφει τον μαλακό ιστό των ούλων και μερικές φορές καταστρέφει ακόμα και το οστό που υποστηρίζει τα δόντια.

Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology τον προηγούμενο μήνα, μία διεθνής ομάδα ερευνητών και κλινικών γιατρών χαρτογράφησε τη μικροβιακή οικολογία του στόματος σε όλα τα στάδια αυτής της εξέλιξης, σε σχεδόν 1.000 γυναίκες στο Μαλάουι, όπου οι στοματικές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές.

Η ερευνα για την ασθενεια των ούλων

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής απόδοσης αλληλουχία του 16S γονιδίου ριβοσωματικού RNA (rRNA) ώστε να γίνει απογραφή των στοματικών μικροβιωμάτων – το συνδυασμένο γενετικό υλικό των στοματικών μικροοργανισμών.

Όταν αυτό το ανέλυσαν, διαπίστωσαν ότι ένας μικρός αριθμός βακτηρίων σχετίστηκε με την περιοδοντίτιδα, αλλά όχι με την ουλίτιδα.

“Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η περιοδοντίτιδα δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς ως ένα προχωρημένο στάδιο της ουλίτιδας, ακόμα και όταν λαμβάνουμε υπόψιν μας μόνο την υπερουλική πλάκα,” είπε ο Liam Shaw, ένας διδακτορικός φοιτητής στο University College London στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διάγνωση της περιοδοντίτιδας γίνεται με μέτρηση του βάθους των θυλάκων στα ούλα. “Ωστόσο, η οπτική διάγνωση της περιοδοντίτιδας είναι σχεδόν αδύνατη και συνήθως δεν έχει συμπτώματα μέχρι να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε τα δόντια να χαλαρώσουν, το οποίο σημαίνει ότι είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε θεραπεία,” δήλωσε ο Ulla Harjunmaa, ένας διδακτορικός φοιτητής στο Κέντρο Έρευνας για την υγεία των Παιδιών, στο πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο του Tampere, στη Φινλανδία.

Η διάγνωση απαιτεί ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες και ακριβό εξοπλισμό, τα οποία σπάνια είναι διαθέσιμα στις ανεπτυγμένες χώρες, πρόσθεσε ο Harjunmaa, σημειώνοντας ότι αυτή η έρευνα μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε φθηνές και γρήγορες εξετάσεις με βάση τη διάκριση των μικροβιωμάτων τα οποία σχετίζονται με τις δύο καταστάσεις.

“Η έρευνα μας επέτρεψε να πούμε συγκεκριμένα ποιες διαφορές στα βακτήρια συνδέονται με εμβάθυνση των θυλάκων – η οποία προκαλεί απώλεια των δοντιών και όχι μόνο αιμορραγία των ούλων,” συμπέρανε ο Shaw.

Πηγή: http://bitemagazine.com.au/investigators-chart-microbial-ecology-gum-disease/