Η παιδοδοντιατρική πρέπει να εστιάσει στην πρόληψη

by Super User

Η παιδοδοντιατρική πρέπει να εστιάσει στην πρόληψη

 

Η παιδοδοντιατρική πρέπει να εστιάσει στην πρόληψη της τερηδόνας, Άρθρο από την Carla Cohn, DMD.

Υπάρχει ένα αρχαίο κινέζικο ρητό που λέει: “Ο μέσος γιατρός αντιμετωπίζει την πραγματική ασθένεια, ο καλός γιατρός φροντίζει την επικείμενη ασθένεια και ο σπουδαίος γιατρός αποτρέπει την ασθένεια.

Για όσον καιρό υπάρχει και εξασκείται η οδοντιατρική, έχουμε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στην “αντιμετώπιση της πραγματικής ασθένειας”. Από τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν κάθε χρόνο οι ασθενείς, τα περισσότερα εξαντλούνται στη θεραπεία της οδοντικής τερηδόνας και τις καταστρεπτικές συνέπειές της.

Η παιδοδοντιατρική πρεπει να εστιασει στην προληψη

Πιστεύω ότι όλοι μας πήγαμε στο Πανεπιστήμιο με τη φιλοδοξία να γίνουμε σπουδαίοι γιατροί. Σύμφωνα όμως με το παραπάνω ρητό, τι γιατροί είμαστε τελικά; Πασχίζουμε κάθε μέρα, να κάνουμε το καλύτερο για τους ασθενείς μας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη τόση πολλή τερηδόνα και περνάμε τις ημέρες μας τροχίζοντας και σφραγίζοντας.

Οι προσπάθειές μας για καθέναν από τους ασθενείς μας θα έπρεπε να επικεντρώνονται στο πώς θα αποτρέψουμε την ασθένεια. Ο στόχος μας είναι μια μέρα να μην υπάρχει καμία οδοντική νόσος, έτσι συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά με νέες εξελίξεις στις μεθόδους και την τεχνολογία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ο ρολος της προληψης

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της τερηδόνας έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στα παιδιά μας. Είναι γνωστό ότι η στοματική χλωρίδα ενός νεογέννητου δεν περιέχει τερηδογόνα βακτήρια. Χωρίς τερηδογόνα βακτήρια, δεν υπάρχει κίνδυνος τερηδόνας και αυτό πρέπει να διατηρηθεί. Οπότε, ας εστιάσουμε στην πρόληψη της μόλυνσης.

Τα παιδιά μπορεί να μολυνθούν με βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα μέσω κατακόρυφης μετάδοσης, πχ από τον γονέα στο παιδί, ή οριζόντιας μετάδοσης, πχ από ένα παιδί σε ένα άλλο. Γνωρίζουμε ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση μεταφέρεται από τη μητέρα στο παιδί.

Η μητέρα, η οποία έχει υψηλό τερηδογόνο βακτηριακό φορτίο, θα μολύνει το παιδί μέσω της ανταλλαγής σάλιου. Αυτό που δεν γνωρίζουμε πώς να κάνουμε αποτελεσματικά είναι το πώς μπορούμε να εμποδίσουμε αυτή τη μετάδοση. Αυτή η πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας από τη μητέρα στο παιδί είναι γνωστή ως πρωτογενής πρόληψη και είναι η πιο αποτελεσματική.

Μπορούμε όμως να συμβουλέψουμε τις μητέρες να μη φιλούν τα παιδιά τους εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης του Streptococcus mutans; Μπορούμε να θεραπεύσουμε τα βακτήρια της μητέρας, αλλά οι μέθοδοί μας είναι δύσκολες και απρόβλεπτες.

Αν ένα παιδί έχει προσβληθεί από τερηδογόνα βακτήρια, η πρωτογενής πρόληψη είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι πρόληψη της νόσου προτού η τελευταία κάνει την εμφάνισή της. Έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων της αλλαγής στη συμπεριφορά, αντιβακτηριακά, ξυλιτόλη, φθόριο, ασβέστιο και φώσφορο, καθώς και τα προβιοτικά.

Αν χάσουμε την ευκαιρία της πρωτογενούς πρόληψης και το παιδί μολυνθεί, τότε προχωράμε στη δευτερογενή πρόληψη. Πολλοί από εμάς και πολλά από τα παιδιά μας είναι φορείς τερηδογόνων βακτηρίων, οπότε έχουμε βλάβες τερηδόνας και οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.

Είναι δύσκολο να θεραπεύσεις τα βακτήρια αφού έχουν εγκατασταθεί και ακόμη πιο δύσκολο να αλλάξεις τις συνήθειες στοματικής υγιεινής και διατροφής. Αλλά είναι δυνατό. Η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί 100%. Το μήνυμά μας προς τους ασθενείς πρέπει να είναι ενοποιημένο και ισχυρό.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/todays-dental-news/item/1725-pediatric-dentistry-should-focus-on-caries-prevention