Εμβόλιο κατά της περιοδοντίτιδας;

by Super User
Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού

Ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση και αντιβιοτικά για την περιοδοντίτιδα νομιμοποιήθηκε από μία πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα.

Οι επιστήμονες στο Κέντρο Συνεταιρικής Έρευνας Στοματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εργάζονται πάνω στο εμβόλιο για τη χρόνια περιοδοντίτιδα τα τελευταία 15 χρόνια, σε συνεργασία με τη βιομηχανία CSL. Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2018.

Εμβόλιο κατα της περιοδοντιτιδας

Το εμβόλιο στοχεύει στα ένζυμα που παράγονται από το βακτήριο Porphyromonas gingivalis. Έτσι, προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση που παράγει αντισώματα τα οποία εξουδετερώνουν τις καταστροφικές τοξίνες του βακτηρίου.

Το βακτήριο P. gingivalis είναι γνωστό ως σοβαρό παθογόνο.Ο λόγος είναι ότι έχει τη δυνατότητα να νοθεύσει την ισορροπία των μικροοργανισμών που υπάρχουν στην οδοντική πλάκα που προκαλεί τη νόσο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την καταστροφή των ιστών σε ασθενείς που έχουν το P. gingivalis.

Αυτή τη στιγμή, η θεραπεία της περιοδοντίτιδας με επαγγελματικό καθαρισμό περιλαμβάνει μερικές φορές χειρουργική επέμβαση και αντιβιοτικά. Αυτές οι μέθοδοι είναι χρήσιμες. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις το βακτήριο επανακαθιστά την οδοντική πλάκα, προκαλώντας μία μικροβιολογική ανισορροπία με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ασθένεια.” εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του CRC και επίτιμος καθηγητής της Μελβούρνης Eric Reynolds AO.

Η μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες και πάνω από το 50% των Αυστραλών ηλικίας πάνω από 65 ετών. Είναι μια χρόνια νόσος που καταστρέφει τον ιστό των ούλων και των οστών που υποστηρίζουν τα δόντια. Αυτό οδηγεί σε απώλεια των δοντιών. Επίσης σχετίζεται με το διαβήτη, την καρδιακή νόσο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την άνοια, και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η περιοδοντίτιδα είναι ευρέως διαδεδομένη και καταστροφική.” δήλωσε ο Reynolds. “Έχουμε υψηλές προσδοκίες για αυτό το εμβόλιο για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.”

Η μελέτη με τίτλο ““A Therapeutic Porphyromonas Gingivalis Gingipain Vaccines Induces Neutralising IgG1 Antibodies That Protect Against Experimental Periodontitis.” δημοσιεύτηκε από το NPJ Vaccines.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1463-vaccine-could-inhibit-periodontitis