Ωρες λειτουργίας:
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
2351075107
6944676331
Οι άνθρωποι που πάσχουν από ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).
Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει το 30-45% των ενηλίκων και αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, ενώ η περιοδοντίτιδα επηρεάζει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η υπέρταση είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακής νόσου, η οποία μπορεί να προληφθεί και η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η μελέτη αυτή συγκέντρωσε τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για να εξετάσει τις πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα. Συνολικά, 81 μελέτες από 26 χώρες περιλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση.
Η μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση κατά 22%, ενώ η σοβαρή περιοδοντίτιδα συνδέθηκε με έως και 49% υψηλότερες πιθανότητες υπέρτασης. Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Eva Munoz Aguilera του UCL Eastman Dental Institute δήλωσε: «Παρατηρήσαμε μια γραμμική σχέση μεταξύ του κινδύνου αύξησης της αρτηριακής πίεσης και της σοβαρότητας της ασθένειας των ούλων».
Μόνο 5 από τις 12 παρεμβατικές μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση έδειξαν μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά από θεραπεία της περιοδοντίτιδας.
Όσον αφορά στους πιθανούς λόγους για τη σύνδεση μεταξύ των δύο νόσων, η ασθένεια των ούλων και τα βακτήρια του στόματος είναι γνωστό ότι, οδηγούν σε φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Η γενετική προδιάθεση θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, μαζί με τους συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Πηγή: European Society of Cardiology. “Gum disease linked with higher risk of hypertension.” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 September 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190924080024.htm>.