Ανθρώπινα δόντια.Μια εκπληκτική εξέλιξη!

by Super User

Τα σπασμένα, αποχρωματισμένα ή τερηδονισμένα δόντια μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην αυτοεκτίμησή όσο και στη γενική σας υγεία. Εάν μείνουν χωρίς θεραπεία, αυτά τα μικρά οδοντικά θέματα μπορούν γρήγορα να κλιμακωθούν σε σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας δοντιών και της βλάβης των νεύρων.

Ανθρώπινα Δόντια: Μια εκπληκτική εξέλιξη!
Ένα μη υγιές στόμα, ειδικά εάν υπάρχει ασθένεια των ούλων, μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης και ο πρόωρος τοκετός. Γι ‘αυτούς τους λόγους, συνιστάται ιδιαίτερα η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Σε μόλις 30 χρόνια η οδοντιατρική έχει αλλάξει τελείως. Δεν έχουν αλλάξει μόνο τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και ο εξοπλισμός, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται η οδοντιατρική περίθαλψη.

Υπήρξε μια ριζική μεταστροφή από την θεραπεία στην πρόληψη, με την τρέχουσα οδοντιατρική να στοχεύει στην πρόληψη των προβλημάτων και των ασθενειών των δοντιών προτού εμφανιστούν, αντί να τα θεραπεύσει αργότερα. Για να γίνει κατανοητή η μετατόπιση στην οδοντιατρική βιομηχανία, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς άλλαξε το ανθρώπινο σώμα με τα χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο στόμα.

Τα δόντια και η εξέλιξη του ανθρώπου
Τα ανθρώπινα δόντια έχουν αλλάξει σημαντικά τόσο όσον αφορά στη λειτουργία όσο και στην εμφάνιση τους προκειμένου να φθάσουν στην τρέχουσα μορφή που έχουν σήμερα. Κατά την εξέταση των δοντιών στα αρχαία χρόνια παρατηρήθηκαν ξεχωριστές αλλαγές. Τα απολιθώματα δοντιών τείνουν να παραμένουν εξαιρετικά καλά διατηρημένα, επιτρέποντας στους ερευνητές να έχουν μια σαφή εικόνα των οδοντικών δομών μέσα στους αιώνες.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν μικρότερες γνάθους και δόντια σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν πριν από 25.000 χρόνια. Ειδικά, οι κυνόδοντες ήταν πολύ μεγαλύτεροι από ότι είναι τώρα. Μια άλλη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δοντιών του παρελθόντος και των δοντιών του σήμερα είναι τα μοτίβα τερηδόνας.

Τα δόντια που βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους πολύ συχνά εμφανίζουν πολύ βαθιά τερηδόνα, που πολλές φορές φτάνει ως τις ρίζες.

Η Προέλευση της Οδοντικής Νόσου
Εξετάζοντας την εξέλιξη των ανθρώπινων δοντιών, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την προέλευση της οδοντικής νόσου μελετώντας τα ίχνη DNA που συλλέχθηκαν από τα απολιθώματα των δοντιών.

Παρουσιάστηκε μια μεγάλη αλλαγή στο βακτηριακό DNA, η οποία θεωρείται ότι εν μέρει οφείλεται στην ανάπτυξη της αγροτικής καλλιέργειας, η οποία οδήγησε σε καλύτερη επεξεργασία της τροφής από ό, τι συνέβαινε κατά την περίοδο του κυνηγιού. Με την αυξημένη κατανάλωση κριθαριού και σιταριού η ασθένεια των ούλων όπως και η τερηδόνα των δοντιών παρουσίασαν άνοδο λόγω της αυξημένης επιθυμίας για ζάχαρη.

Τι γίνεται με τους φρονιμίτες;
Οι ανθρώπινοι φρονιμίτες υπέστησαν, επίσης, ουσιαστικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό χώρο στις γνάθους για να φιλοξενήσουν τους 4 φρονιμίτες που συνήθως ανατέλλουν κατά τη διάρκεια της πρώιμης ενηλικίωσης, προκαλώντας, σε πολλές περιπτώσεις, δυσφορία στο στόμα.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για αυτήν την έλλειψη χώρου, όπως οι αλλαγές των συνθηκών διαβίωσης και διατροφής. Πιστεύεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι χρειάζονταν τους φρονιμίτες για τη διατροφή τους, η οποία αποτελούνταν κυρίως από χοντρό κρέας, ρίζες και ξηρούς καρπούς.

Είτε είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάσταση των δοντιών μας είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι έχουμε την κληρονομιά της εξέλιξής μας στα στόματά μας.

Φροντίστε, λοιπόν, τα δόντια σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί το χαμόγελο που βλέπετε στον καθρέφτη αξίζει πολύ αυτήν την προσπάθεια.

Πηγή: http://www.dentalnews.com/