Ωρες λειτουργίας:
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ
2351075107
6944676331
Οι γενεαλογίες των ανθρώπων και των χιμπατζήδων μπορεί να έχουν διαχωριστεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύεται και αυτός ο διαχωρισμός φαίνεται να έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι στην Αφρική, σύμφωνα με μια διεθνή ερευνητική ομάδα. Χρησιμοποιώντας τομογραφία μέσω υπολογιστή, οι ερευνητές διερεύνησαν τα απολιθώματα μιας κάτω γνάθου από την Ελλάδα και ενός άνω γομφίου από τη Βουλγαρία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκαν σε προγόνους του ανθρώπου.
Οι σημερινοί χιμπατζήδες είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς του ανθρώπου. Το που έζησε ο τελευταίος κοινός πρόγονος των ανθρώπων και χιμπατζήδων είναι κάτι που συζητιέται έντονα, αν και οι ερευνητές συμφώνησαν ότι οι γενεαλογίες διαχωρίστηκαν από 5 έως 7 εκατομμύρια χρόνια πριν και ότι οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου εμφανίστηκαν στην Αφρική.
Ωστόσο, η νέα έρευνα εφάρμοσε τομογραφία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε δύο γνωστά είδη του Graecopithecus freybergi και διαπίστωσε ότι οι ρίζες των γομφίων τους ήταν ευρέως συνδεδεμένες.
"Ενώ οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν συνήθως 2 ή 3 αποκλίνουσες ρίζες, οι ρίζες του Graecopithecus συγκλίνουν και είναι μερικώς συγχνωνευμένες, το οποίο είναι χαρακτηριστικό των σύγχρονων ανθρώπων, των πρώιμων ανθρώπων και αρκετών προ-ανθρώπων (Ardipithecus and Australopithecus)," δήλωσε η Madelaine Böhme, PhD, του Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η κάτω γνάθος, στην οποία δόθηκε το ψευδώνυμο "El Graeco" από τους επιστήμονες, έχει επιπλέον χαρακτηριστικά ριζών που υποδηλώνουν ότι ο Graecopithecus freybergi μπορεί να ανήκε στην γενιά των προ-ανθρώπων.
"Εκπλαγήκαμε από τα αποτελέσματα μας, καθώς οι προ-άνθρωποι είχαν βρεθεί μόνο στην Αφρική," είπε ο Jochen Fuss, ένας διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Tübingen που διηύθυνε αυτό το τμήμα της μελέτης.
Επίσης, ο Graecopithecus φαίνεται να είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια παλαιότερος από τον παλαιότερο δυνητικό προ-άνθρωπο από την Αφρική, τον Σαχελάνθρωπο από το Τσαντ, ηλικίας 6 έως 7 εκατομμυρίων ετών.
Οι ερευνητές χρονολόγησαν την ιζηματογενή ακολουθία των χώρων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία που βρέθηκαν τα απολιθώματα του Graecopithecus με φυσικές μεθόδους και βρήκαν μια σχεδόν συγχρονική ηλικία και για τα δύο απολιθώματα: 7,24 εκατομμύρια και 7,175 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Οι γεωλογικές αναλύσεις των περιοχών στα οποία εντοπίστηκαν τα απολιθώματα δείχνουν ότι η έρημος της Σαχάρας μπορεί να υπήρχε πριν από περισσότερα από 7 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ταυτόχρονα σχηματίστηκε στην Ευρώπη η βιοδυναμία σαβάνας, συμπεριλαμβανομένων των καμηλοπαρδάλων, των γαζελών, των αντιλόπων και των ρινόκερων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο σχηματισμός της Σαχάρας και η εξάπλωση σαβανών πιθανόν να διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στη διάσπαση των γενεών του ανθρώπου και του χιμπατζή.
Οι μελέτες είχαν τίτλους "Potential hominin affinities of Graecopithecus from the Late Miocene of Europe" και "Messinian Age and Savannah Environment of the Possible Hominin Graecopithecus from Europe". Δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS One.
source http://www.dentalalert.gr