Τι ρόλο παίζουν οι φράουλες στον καρκίνο του στόματος;

Οι φράουλες είναι νόστιμες και γεμάτες βιταμίνη C. Επίσης όμως, μπορεί να έχουν μια εκπληκτικά θετική επίδραση στους κινδύνους για καρκίνο  του στόματος στα άτομα που καπνίζουν, σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα μελέτησε τις διαφορές στις δραστηριότητες των ενζύμων στο σάλιο σε σχέση με τα φυτοχημικά συστατικά των φραουλών μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. Μελέτησε επίσης την έκφραση μιας επιλεγμένης ομάδας γονιδίων που σχετίζονται με το κάπνισμα και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές σχεδίασαν μια πιλοτική κλινική δοκιμή. Σε αυτήν τη δοκιμή, ανέλυσαν την επίδραση ενός γλυκίσματος φράουλας που κατασκευάζεται στο Οχάιο σε καπνιστές και μη καπνιστές. Τα θρεπτικά συστατικά του γλυκίσματος αυτού ισοδυναμούν με δυόμιση φλιτζάνια με ολόκληρες φράουλες.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν το γλύκισμα ή ένα εικονικό φάρμακο 4 φορές την ημέρα για μία εβδομάδα. Από την υπόλοιπη διατροφή τους απουσίαζαν άλλα κόκκινα και μωβ φρούτα και λαχανικά.

Tα αποτελεσματα

Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέλεξαν δείγματα σάλιου και ιστού από το εσωτερικό του στόματος προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα και τις δραστηριότητες των ενζύμων που μεταβολίζουν τα φυτοχημικά της φράουλας, καθώς και την έκφραση μιας επιλεγμένης ομάδας 44 γονιδίων που σχετίζονται με τον καπνό του τσιγάρου και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές διαφορές μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών όσον αφορά στην ενζυμική δραστηριότητα καθώς και στους μεταβολιτές της φράουλας στο στόμα μετά την κατανάλωση του γλυκίσματος. Επιβεβαίωσαν επίσης 7 γονίδια που σχετίζονταν ανεξάρτητα με καπνιστές και μη καπνιστές.

Η συνδυαστική επίδραση καπνίσματος και φράουλας παρουσίασε κατι πολύ διαφορετικό στο στοματικό περιβάλλον το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για στρατηγικές όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες ώστε να προληφθεί ο στοματικός καρκίνος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια επιπλέον ανάλυση της μελέτης ώστε να καθοριστεί αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της έκθεσης του στόματος σε ανθοκυανίνες και μείωση του κινδύνου του καρκίνου του στόματος στους καπνιστές. Επιπλέον, διεξάγεται και μια μελέτη για την ταυτοποίηση των γονιδίων της φράουλας που ενδέχεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη του στοματικού καρκίνου.

source http://www.dentalalert.gr